Čas za priložnosti

Težko bi se spomnili kakšnega 1. januarja v dolgih letih nazaj, ki bi Sloveniji naenkrat prinesel toliko usodnih sprememb in novosti kot letošnji.

Objavljeno
02. januar 2007 18.18
Odgovorni urednik časnika Delo Darijan Košir
Težko bi se spomnili kakšnega 1. januarja v dolgih letih nazaj, ki bi Sloveniji naenkrat prinesel toliko usodnih sprememb in novosti: v državo smo (gladko) uvedli valuto, ki je med najtrdnejšimi v svetu in nam bo krepko razširila gospodarska “obzorja”; naša nadnacionalna skupnost (EU) je dobila novi dve članici in se po številu prebivalcev (“obsegu trga” približala številki 500 milijonov; vodenje te skupnosti je prevzela Nemčija, ki namerava – vključno z obdobjem, ko bo Slovenija predsedovala EU – oživiti, obuditi in (skupaj s Francijo) končati proces institucionalne prenove skupnosti (z novo ustavo); z novim letom velja tudi nova finančna perspektiva EU do leta 2013, ki za to obdobje določa večstomilijardne prejemke in izdatke za bruseljsko povezavo; in navsezadnje, v Sloveniji je začela veljati nova, nekoliko bolj sodobna in preprosta davčna zakonodaja z nekaterimi reformnimi nastavki.

Toliko stvari na kupu skratka, da jih je na prvi pogled kar težko “ponotranjiti”. Skupni imenovalec teh sprememb pa je: Slovenija vstopa v prenovljeno evropsko gospodarsko in politično okolje kot polnokrvna članica, kar ji daje najbrž ta hip še neslutene priložnosti za nadaljnji razvoj. Takšne priložnosti razumljivo spremljajo tudi pasti: ne bo preprosto, evrski in drugi eu-jevski šoki še sledijo. Modrost vodenja države pa je in bo, da šoke amortizira in – na drugi strani – izkorišča dane priložnosti, morda še najbolj tako, da država podjetjem, velikim, srednjim in malim, daje čimveč možnosti za »dihanje« v razširjenem gospodarskem prostoru, hkrati pa njihov novi potencial izkoristi za opravljanje tekočih in razvojnih nalog, ki državi kot taki po definiciji pripadajo.

Slovenija tako z letom 2007 vstopa v izjemno ugodno zunanje gospodarsko okolje; to navsezadnje tudi ob koncu leta 2006 ni bilo slabo – kamorkoli se ozremo, vidimo visoke številke rasti skorajda vseh gospodarskih kazalcev. Zunanje okoliščine so tako še največ prispevale k dobrim številkam tudi pri nas. Slovenijo zdaj čaka naloga, da takšne razmere izkoristi, ne dela napak in poskrbi za umirjen, a močan razvoj; možnosti zanj še nikoli niso bile tako dobre kot danes.