Če bo Ivan Kovač iz KDU za stečaj, je dom v Preboldu rešen

Ivan Kovač se upira stečaju, svojci in delavci doma pa so večinsko na strani Reiffeisen Leasinga, ki je prijavil stečaj.

Objavljeno
25. september 2013 09.25
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Ivan Kovač, direktor doma upokojencev Prebold in lastnik družbe KDU, ima petnajst dni časa, da sodišču sporoči, ali bo ugovarjal predlogu za stečaj, ki ga je za KDU predlagal njen največji upnik in lastnik objekta doma, Reiffeisen Leasing (RL). Če pristane na stečaj, je lahko usoda 69 stanovalcev in 40 zaposlenih odločena v tednu dni. A Kovač vztraja pri ugovoru.

Kovač pošte s sodišča po nam dostopnih podatkih še ni dvignil. Čakal naj bi na razplet sestanka, ki ga je sklical včeraj z akterji te tragične zgodbe: s Tomažem Čebuljem z ministrstva za delo, republiškim sindikalistom Zvonkom Vukadinovičem, Danico Hren, direktorico doma upokojencev Trbovlje, ki je pripravljena pod okrilje vzeti preboldski dom, Žigo Siličem, direktorjem RL, svojci stanovalcev in delavci. Na srečanju je petim akterjem v družbi dveh odvetnikov znova uspelo razdeliti zbrane na dva tabora.

Svojce stanovalcev je zanimalo le eno: ali bodo ti lahko ostali tudi v primeru stečaja? Tako kot oni tudi zaposleni ne vedo, kaj jim ta prinaša. Po dveh urah očitkov z obeh strani so svojci tehtnico nagnili k RL in stečaju; prav tako zaposleni. Izvedeli so, da se je RL, ki ima menda sredstva za nakup opreme tudi že rezervirana, odločila za stečaj zaradi nejasnega poslovanja KDU, mestoma celo na meji kaznivega. A postavlja se vprašanje: kdo se lahko bolj boji vpogleda v v dokumente? Ali KDU ali vodilni v RL pred Siličem, ki so podpisali pogodbo o leasingu s KDU?

Dom po Siliču ima prihodnost in stečajni upravitelj se bo gotovo odločil nadaljevati dejavnost, je dejal. Hrenova je zaposlenim obljubila nove pogodbe o zaposlitvi, ne pa tudi, da bo sreča mila vsem ... Da bodo pogoji poslovanja v javni mreži boljši od pogojev v domu brez koncesije in zgolj z dovoljenjem za delo, jim je dopovedoval Čebulj. Svojci so mu očitali, da se je ministrstvo prepozno oglasilo: kje je bilo, ko je KDU državo prosil za koncesijo? Zdaj ima prek 200.000 evrov dolga. Država, je odgovarjal Čebulj, pa ima interes, da dom ostane.

"Tudi jaz bom delala, dokler zadnji stanovalec ne odide," je dejala fizioterapevtka Nataša Mikša in dodala, da se stavki poleg nje ni pridružilo še kakšnih pet zaposlenih. Zato so bili deležni šikaniranja - stavkajočih.

A "čejev" je več kot preveč ... Od začetka stavke konec junija do danes je iz Prebolda odšlo dvajset starostnikov in 16 delavcev, škoda je vsak dan večja. Hrenova preboldskega doma ne bo prevzela skupaj z dolgovi.

Odgovora na vprašanje, kdaj se bodo akterji dogovorili o teh, tudi včeraj ni bilo. V zraku sta ostala grožnja z zaprtjem doma in opozorilo, da ima vsaka selitev starostnika proti njegovi volji za posledico štirikrat večjo smrtnost ...