»Če pridejo zdaj, nas imajo v mislih za poleti«

Pričakovana dobra zasedenost hotelov na Bledu in v Kranjski Gori med prazniki budi optimizem pred začetkom letne sezone.

Objavljeno
18. april 2014 22.54
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lesce – V kampu Šobec so morali zaradi žledoloma odstraniti okoli dva tisoč dreves. S pomočjo domačinov iz Lesc so delo opravili tako temeljito, da Felix Hundemer iz Münchna v Nemčiji, ki je eden prvih gostov v kampu v novi sezoni, pravi, da kakšnih posledic zime ni niti opazil. Z odprtjem Šobca in nekaterih drugih namestitvenih zmogljivosti se je na zgornjem Gorenjskem že začela letna turistična sezona.

Žledolom je največ škode naredil na borovcih, ki so dajali značilno podobo kampu. Pri odpravljanju posledic so jim na pomoč priskočili domačini iz Lesc in okolice. Sašo Gašperin, direktor kampa Šobec, pravi, da se je tudi zaradi povezanosti kampa s krajem (lastnik je namreč Turistično društvo Lesce) veliko ljudi prostovoljno javilo za pomoč.

Prvi večji naval za binkošti

Skupaj so iz kampa odpeljali od 550 do 600 kubičnih metrov podrtega drevja. Neposredne materialne škode zaradi žledoloma je bilo po oceni Saša Gašperina za okoli 40.000 evrov, hkrati z odpravljanjem posledic ujme pa so v kamp vložili okoli pol milijona evrov. Gašperin pravi, da so s sanacijskimi deli izboljšali kakovost parcel v kampu, asfaltirali ceste in posadili nova drevesa. Na začetku sezone imajo v kampu 20 gostov, več si jih obetajo v času binkoštnih praznikov, ko pričakujejo večje število nemških gostov. Po lanski sezoni, ko so zabeležili 94.000 nočitev in rekordnih 27.600 gostov, letos pričakujejo podoben obisk. »Če bo le vreme,« je dodal Gašperin, podobne želje pa imajo tudi v drugih turističnih krajih.

Medtem ko jim je posledice žledoloma uspelo odstraniti tudi na Bledu, je soteska Vintgar zaradi podrtega drevja še naprej zaprta. Na Bledu je kamp odprt že od začetka aprila, in kot je dejala Nika Morič iz Savinega kampa Zaka, so letos zgradili nove glamping hišice. Skupaj jih imajo 12, zanimanje zanje pa je po njenih besedah zelo veliko. Veseli jih napovedan dober obisk v dneh pred prazniki in upajo, da je to že prvi kazalec pred poletno sezono. »Če za veliko noč pridejo tuji turisti, je to znak, da nas imajo v mislih tudi za počitnice«, pravi Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Kot je dejala, bodo blejski hoteli za praznike skoraj polni, čeprav za turistično promocijo Slovenije v svetu država namenja odločno premalo denarja.

Protest kolesarjev

Denarja ni tudi za eno najpomembnejših investicij: na Bledu in v Bohinju opozarjajo, da kolesarska steza med obema krajema še vedno ni zgrajena, zato bodo konec maja protestno kolesarili od Bleda do Bohinja. Več optimizma za nove kolesarske povezave je v Kranjski Gori in na Jesenicah, saj so že lani zakoličili traso manjkajočega dela steze med Mojstrano in Hrušico, ki bo predvidoma zgrajena še letos.

V Bohinju bodo tudi letos nagrajevali turiste, ki bodo uporabljali javni prevoz, s čimer želijo utrditi zeleno podobo kraja, za katerega razvijajo novo blagovno znamko Bohinjsko. Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj v nasprotju z Štravs Podlogarjevo pravi, da velikonočni obisk v hotelih ne napoveduje poletne sezone. Predvsem si v Bohinju želijo lepega vremena, od katerega so pomembno odvisni tudi v Kranjski Gori. Velika noč v Kranjsko goro pritegne številne turiste iz Italije, pravi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav, več prostora je v tamkajšnjih hotelih še za prvi maj.