Čebašek-Travnikova nova ombudsmanka

Poslanke in poslanci so s 64 glasovi za in nobenim proti za novo varuhinjo človekovih pravic izvolili Zdenko Čebašek-Travnik, ki bo funkcijo nastopila 22. februarja prihodnje leto.

Objavljeno
20. december 2006 22.28
Zdenka Čebašek Travnik
Ljubljana - Dosedanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka bo 22. februarja prihodnje leto nasledila psihiatrinja Zdenka Čebašek-Travnik. Poslanke in poslanci so jo namreč s 64 glasovi za in nobenim proti izvolili na mesto varuhinje za mandatno dobo šestih let. Novoizvoljena varuhinja je že zaprisegla pred državnim zborom ter se poslancem zahvalila za izkazano podporo.

Čebašek-Travnikovo so podprli poslanci iz vrst vseh sedmih poslanskih skupin. Ob navzočih 71 poslancih jih je tako 64 glasovalo zanjo, sedem pa se jih je vzdržalo, in sicer štirje poslanci SDS, dva poslanca NSi ter poslanec SNS.

Eno prednostnih področij otrokove pravice

Novoizvoljena varuhinja človekovih pravic je v prvi izjavi medijem dejala, da bo treba najprej pregledati, kakšno je stanje in koliko so stvari narejene. Sama kot eno prednostnih področij vidi otrokove pravice, zlasti njihove kršitve zaradi nasilja. Na drugi strani je izpostavila tudi skupino starostnikov, ki so vedno bolj ogrožena skupina prebivalstva tudi na področju človekovih pravic.

Kot je dejala, je ponosna in vesela, da jo je predsednik države Janez Drnovšek predlagal za varuhinjo. Po današnji izvolitvi pa je prepričana, da je s svojo predstavitvijo poslancem vlila dovolj upanja in zaupanja, da bodo lahko sodelovali v prihodnje.

Srečala se je z vsemi poslanskimi skupinami, v katerim so jo med drugih spraševali predvsem, kako bi delala kot varuhinja človekovih pravic, na kakšen način bi komunicirala z javnostjo in mediji, pa tudi koliko stvari bi poskušala rešiti v Sloveniji in koliko bi jih predstavljala v tujini in na kakšen način.

Pri svojem delu računa na podporo zaposlenih na uradu varuha človekovih pravic. "Vem, da so tam zaposleni številni strokovnjaki z bogatimi izkušnjami, in prepričana sem, da bomo skupaj našli ustrezne odgovore na vprašanja in seveda tudi izdelali priporočila za potrebne spremembe," je še dejala novoizvoljena varuhinja, ki dela svojega predhodnika Matjaža Hanžka ni želela ocenjevati.

Dejala je le, da je Hanžek vlogo varuha človekovih pravic naredil prepoznavno in se je oglašal, ko so bile pravice kršene. "Moj način bo drugačen od njegovega, ker sem ženska in drugačen človek in iz tega izhaja tudi moj način dela," je še dejala.

Kot je napovedala, bo seveda spremljala tudi aktualne dogodke in se odzivala nanje v skladu z materiali, ki jih bo pridobila, ob spoštovanju zakonodaje in tistega, kar je narejeno oziroma bi bilo še treba narediti.

Prepričana je, da so mediji pomemben člen pri uveljavljanju človekovih pravic in so lahko tisti, ki dobro ter korektno opozarjajo, vendar včasih to storijo tudi na način, da bi kot varuhinja morala ukrepati, opozoriti, da mogoče ta način s stališča človekovih pravic ni povsem korekten.

Hanžek: Varuhinja naj se trdno drži svojega prepričanja

Sedanjega varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka je glede na pretekle izkušnje presenetilo, da je bila Čebašek-Travnikova tako hitro izvoljena, zadovoljen pa je, da so poslanci res glasovali po svoji vesti, torej, "da je bila vest na pravem mestu". Prepričan je namreč, da so prav izbrali, je po glasovanju dejal medijem. Bodoči varuhinji pa svetuje, naj se drži tistega, kar je po njenem prepričanju prav.

Pred odločitvijo naj se vedno posvetuje s sodelavci oziroma strokovnjaki na uradu, predvsem tistimi, ki mislijo drugače. Na podlagi tega naj se nato odloči in se nato svoje odločitve tudi trdno drži, ne glede na vsa polena in nasprotnike, je svoj nasvet strnil Hanžek.

SDS so predsedniku Drnovšku zamerili, da se je za kandidatko odločil sam

Razpleta današnjega glasovanja o kandidatki sicer ni bilo lahko predvideti, saj Čebašek-Travnikova ni uživala podpore v največjih poslanskih skupinah vladne koalicije, SDS in NSi. V obeh so namreč napovedali, da bodo glasovali "po svoji vesti". V SDS so denimo predsedniku Drnovšku zamerili, da se je za kandidatko odločil sam, ne da bi se posvetoval s poslanskimi skupinami. Drnovšek ima sicer nesporno pravico, da se sam odloči za kandidata, a je hkrati obšel javno izražene pobude večine poslanskih skupin, je pred glasovanjem dejal Jože Tanko.

Jožef Horvat (NSi) pa je pred glasovanjem pojasnil, da so v poslanski skupini s Čebašek-Travnikovo opravili temeljit pogovor. Na svojem strokovnem področju je pokazala kompetentnost, dobro je tudi, da se vse življenje ukvarja s človekom. Njeni odgovori na nekatera njihova vprašanja so bili zadovoljivi, drugod so pričakovali natančnejše, je dejal Horvat in napovedal, da bodo skladno s tem tudi glasovali.

Podporo kandidatki pa so pred glasovanjem izrazili v poslanskih skupinah LDS, SD, SLS in DeSUS. Poslanska skupina SNS, ki je sprva ni nameravala podpreti, se je kasneje premislila in kandidatko podprla. V poslanski skupini SLS so ob napovedi glasovanja v podporo Čebašek Travnikovi pojasnili, da sta razloga za njihovo odločitev dva: njeno dosedanje delo in osebnostni in strokovni ugled ter zaupanje prvega predlagatelja dr. Jožeta Felca.

Na poslance LDS je Čebašek-Travnikova po svoji predstavitvi napravila dober vtis, saj ni politično opredeljena, je strokovnjakinja in ima dober odnos in posluh do pravic drugih ljudi, je pojasnil Mitja Slavinec. Tudi v SD v Čebašek-Travnikovi vidijo primerno kandidatko, je pojasnila Majda Potrata. V SNS so predlogu sicer sprva nasprotovali zaradi "samovoljne odločitve predsednika države", pozneje pa jih je prepričala njena napovedala, da bo največ pozornosti namenila otrokovih pravic.

Izvolitev mesec dni po Drnovškovemu posredovanju predloga državnemu zboru

Imenovanje 51-letne doktorice medicine, pomočnice strokovnega direktorja za izobraževalno dejavnost na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, je državnemu zboru 21. novembra predlagal predsednik republike Janez Drnovšek. Parlamentarna mandatno-volilna komisija je 13. decembra kandidaturo Čebašek-Travnikove, ki se poklicno udejstvuje na področju zdravljenja različnih oblik odvisnosti ter dela z odvisnimi od alkohola, ocenila kot ustrezno in je državnemu zboru predlagala, naj jo izvoli.

Drnovškov predlog sprva presenčenje

Predlog predsednika Drnovška je bil precejšnje presenečenje, saj Čebašek-Travnikova v širši javnosti ni bila poznana, kot glavna favoritinja pa je bila v medijih izpostavljena Vlasta Nussdorfer, višja državna tožilka, dejavna v okviru društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč.

28 kandidatov odzvalo na razpis

Na 11. avgusta objavljen Drnovškov poziv se je odzvalo 30 morebitnih kandidatov (kasneje sta od kandidature odstopila Boštjan M. Zupančič in Nada Smonker, tako da se jih je za kandidaturo nazadnje potegovalo 28).

Predsednik republike je predlog za imenovanje varuhinje v državni zbor poslal, ne da bi pred tem opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami, kar je bila praksa v času Drnovškovega predhodnika Milana Kučana. S tem je Drnovšek požel poslanske kritike.

Neformalen pogovor je pred uradno vložitvijo kandidature v državni zbor opravila Drnovškova svetovalka Magdalena Tovornik, kandidatka pa se je kasneje pred začetkom postopka obravnave v parlamentu predstavila poslanskim skupinam.

Sedanjemu varuhu Hanžku se šestletni mandat izteče 21. februarja 2007. Za nov šestletni mandat se ni potegoval. Prvega varuha človekovih pravic v Sloveniji Ivana Bizjaka je državni zbor na ta položaj izvolil 29. septembra 1994. Pred šestimi leti je bil šele po tretjem krogu iskanja pravega kandidata izvoljen varuh človekovih pravic Hanžek.