Celjanom ponudili deset, potrebovali bi 250 stanovanj

Razpis sledi ideji lokalnega programa za mlade, ki sicer še ni sprejet, predvideva pa ugodnejšo stanovanjsko politiko za mlade.

Objavljeno
16. november 2015 18.51
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Po ugotovitvi, da mladi iz mesta odhajajo tudi zaradi pomanjkanja stanovanj, so v Nepremičninah Celje pripravili razpis za najem desetih tržnih stanovanj, namenjenih izključno mladim in mladim družinam. Potrebe so precej večje, gradnja blokov v Novi vasi pa naj bi se po optimističnih napovedih začela prihodnje leto.

Razpis sledi ideji lokalnega programa za mlade, ki sicer še ni sprejet, predvideva pa ugodnejšo stanovanjsko politiko za mlade in mlade družine. Kot je povedal direktor Nepremičnin Celje Primož Brvar, je bilo lani med 490 upravičenci za neprofitna stanovanja kar tretjina mladih oziroma mladih družin. Stanovanja, ki jih do 27. novembra ponujajo v družbi, niso neprofitna, vendar so najemnine od deset do dvajset odstotkov nižje od tistih na trgu.

Brez kuhinj

Tu in tam na trgu lahko najdemo tudi kakšno stanovanje po še nižji ceni, vendar Brvar opozarja: »Pogodbo bomo lahko sklenili za do osem let z možnostjo podaljšanja. Tega na trgu praktično ni, saj se pogodbe v povprečju sklepajo za leto dni.

Poleg tega naši najemniki plačujejo le svoje stroške, ne pa tudi skupnih stroškov, stroškov upravitelja, investicijskih stroškov. Takih izdatkov se veliko nabere.« Bodo pa bodoči najemodajalci vendarle morali nekaj vložiti, saj stanovanja niso opremljena, niti kuhinje ni notri. Stanovanj Nepremičnine najverjetneje ne bodo prodajale, je še povedal Brvar, saj je njihova naloga razvijati najemniški trg, ki ga pri nas praktično ni.

Kaplja v morje

Nepremičnine imajo okoli 1900 neprofitnih in 50 tržnih stanovanj. S prvim razpisom za mlade v Celju so se želeli približati lokalni skupnosti, je povedal Brvar. Vendar pa bo deset stanovanj veliko premalo, še posebej, ker se lahko prijavijo tudi tisti, ki ne stanujejo v tej občini. Po Brvarjevi oceni bi potrebovali za zadostitev potreb, tako na področju neprofitnih kot tržnih stanovanj, še vsaj okoli 250 stanovanj. Lani je bilo na razpisu za neprofitna stanovanja kar 570 prijav.

V Dečkovem naselju naj bi v prihodnjih letih postavili devet blokov s 66 stanovanji, vendar občinski podrobni prostorski načrt še ni sprejet. Brvar pričakuje, da bodo prihodnje leto vendarle začeli graditi, bloki naj bi stali leta 2017.

Tudi to pa se še lahko spremeni, opozarja: »Dokler bodo naše najemnine tako nizke, nam zelo malo ostane za širitev.« Prostorski načrt v naslednjih fazah predvideva še stanovanjske hiše v neposredni bližini vrtca Mehurček, zahodno od Novega trga pa še šest manjših blokov.