Celje zamira v čakanju na konec projekta

Staro mestno jedro: Po osmih mesecih gradbenih del so nekateri lokali že morali zapreti vrata.

Objavljeno
27. junij 2014 22.59
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – V celjskem mestnem jedru zapirajo mestne trgovinice, mali podjetniki propadajo. V Mestni občini Celje si tudi zato prizadevajo, da bi projekt obnove starega mestnega jedra čim prej pripeljali h koncu, in iščejo možnosti, da bi opravili tehnični prevzem samo na lokacijah, kjer bo obnova končana.

Obnova, ki poteka že od aprila 2012, otežuje delovanje podjetnikov v mestnem jedru in gibanje po mestu. Najprej se je zapletlo, ker je morala Mestna občina Celje (MOC) odpovedati pogodbo za izvedbo projekta Obnova dela starega mestnega jedra v Celju z družbo Ceste mostovi Celje, ki zaradi insolventnosti ni bila zmožna zagotavljati normalen potek del. Ko je dela prevzelo podjetje Mineral, se je zavleklo zaradi najdbe pomembnih poznoantičnih arheoloških ostalin na Glavnem trgu, ki so pogojevale izvedbo del pod nadzorom in stalnim usklajevanjem z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Po vseh zapletih je Krekov trg v celoti končan, Stanetova ulica, trg pred Metropolom in Glavni trg pa so v sklepni fazi.

Na občinskem oddelku za okolje in prostor so za Delo povedali, da iščejo pravno rešitev, ki bi jim omogočila, da bi opravili tehnični prevzem na lokacijah, kjer bo obnova končana. Po pogodbi ne morejo narediti le delnega prevzema, tako da se lahko zaplete zaradi Glavnega trga, kjer še čakajo na končna navodila ZVKD v zvezi z materiali, ki bo omogočila prezentacijo poznoantičnih ostalin in mozaika, ki je bil odkrit v času arheoloških izkopavanj.

Rešitev nestrpno pričakujejo gostinci in trgovci na Stanetovi ulici in na trgu Metropol, ki so v osmih mesecih obnove utrpeli izgubo zaradi manjšega obiska. Na trgu sta zaradi padca obiska in visoke najemnine že zaprla vrata kavarna Friderik in slaščičarna Veronika, butik Anna pa je imel okoli dvesto evrov izgube na dan. Lastnica butika Ana Horvat je še povedala, da upa na čimprejšnji tehnični prevzem tudi zaradi prireditev, ki bi pozitivno vplivale na obisk. V okviru projekta Poletje v Celju, knežjem mestu, ki poskuša oživiti mestno središče, se na Stanetovi ulici in trgu Metropol, ker še ni bilo prevzema, nič ne dogaja, poletna sezona pa se približuje vrhuncu.

Država izpada ne upošteva

Vodja kavarne in koordinator prireditev mestnega kina ter kavarne Metropol, ki je v upravljanju Društva za ustvarjalnost Filter, Črt Lipovšek je povedal, da so imeli v zadnjih osmih mesecih zaradi manjšega obiska za okoli 25.000 evrov manj prometa. Kot je še poudaril, država izpada ne upošteva, ko je treba plačati prispevke, stroški pa se iz dneva v dan povečujejo. Zato težko pričakujejo rešitev, ki bi jim omogočila, da bi postavili letni vrt pod platanami, prirejali prireditve na novem prireditvenem prostoru in izpeljali kino pod zvezdami še v tej poletni sezoni. Lipovšek je sklenil z besedami, da bi tako postopoma sanirali nastalo izgubo, predvsem pa oživili središče mesta, kar je končni cilj prenove starega mestnega jedra.