Celjska bolnica varčuje, vendar se njena izguba veča

Uravnoteženje javnih financ in zdravstvena zavarovalnica povzročata izgubo tudi v celjski bolnišnici.

Objavljeno
08. oktober 2012 16.06
Posodobljeno
08. oktober 2012 16.34
bsa/ bolnica Celje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Do konca avgusta je Splošna bolnišnica Celje dobila 2,4 milijona evrov manj in zato pridelala skoraj 1,4 milijona evrov izgube. Ta bo do konca leta narasla na vsaj 1,8 milijona evrov.

V celjski bolnišnici so imeli do konca avgusta 58,7 milijona evrov prihodkov ali 2,62 odstotka manj to lani. Že lani so se soočili z znižanjem financiranja, letos maja pa je ZZZS še za tri odstotke ali za okoli 200 tisoč evrov mesečno zmanjšal plačila Splošni bolnišnici Celje (SBC).

Zagotavljali bodo dosedanji bolnišnični standard

K temu je treba prišteti še za 130 tisoč evrov odpravnin, ki jih je bolnišnici s 1750 zaposlenimi naložil zakon o uravnoteženju javnih financ. Kot so povedali v SBC, so se na znižanje financiranja takoj odzvali in uspeli so zmanjšati stroške za dežurstva in zdravila, ne pa tudi za drug zdravstveni material in za laboratorijske storitve, ki jih SBC plačuje zunanjim izvajalcem.

Direktor Marjan Ferjanc je včeraj o možnostih zmanjšanja izgub dejal, da bodo zagotavljali dosedanji bolnišnični standard, še bolj skrajšali ležalne dobe, a obenem pričakuje znižanje namestitvenega standarda.

V primerjavi z lani je imela SBC do konca avgusta za skoraj 2,4 milijona evrov manj prihodkov, stroške pa je znižala za nekaj več kot 0,8 milijona evrov. Pri tem ne gre prezreti, da je v SBC letos opravljeno delo večinoma enako tistemu v lanskih prvih osmih mesecih.

V SBC nadaljujejo vsaj z investicijami

Zdravili so 23 tisoč bolnikov in opravili 210 tisoč specialističnih ambulantnih pregledov in preiskav, kar je toliko kot lani. Manj kot lani pa je bilo primerov po tako imenovanih prospektivnih programih (večinoma gre za tiste z dolgo čakalno dobo), saj zavarovalnica letos priznava le še do desetine preseženo število takšnih storitev, medtem ko je v prejšnjih letih plačevala do petine več tovrstnih bolnišničnih storitev.

Tudi zato se nekatere presežene čakalne dobe v SBC skrajšujejo počasneje, kakor bi bilo potrebno, na primer za zamenjave kolena in kolka, nekatere operacije stopal in ram, ožilja, obraza in nekaterih drugih.

K sreči lahko v SBC nadaljujejo vsaj z investicijami, ki jih neposredno financira ministrstvo za zdravje. Tako urejajo operacijske dvorane septičnega operacijskega bloka (okoli milijon evrov), operacijski blok urološkega oddelka (okoli četrt milijona evrov) in centralno sterilizacijo (okoli četrt milijona evrov).