Celjska urbana gverila hoče zrak

Pripadniki Civilne iniciative Urbana Gverila Celja zahtevajo izboljšanje kakovosti zraka in zastrupljene zemlje.

Objavljeno
22. april 2014 15.34
CE Dihaj
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje − Pripadniki Civilne iniciative Urbana Gverila Celja so v noči s ponedeljka na torek središče Celja prelepili s plakati, v torek opoldne pa so Celjanom začeli deliti letake z zahtevami po izboljšanju bivalnega okolja. Zamaskirani so bili v bele kombinezone in nosili zaščitne maske z napisom »Diham!«

Kot opozarjajo, ima Celjska kotlina za Trbovljami najbolj onesnažen zrak v državi, zemlja pa je obremenjena z rakotvornimi težkimi kovinami. Tudi zaradi tega je evropska komisija proti Sloveniji vložila tožbo, konkretneje zaradi nezakonitih odlagališč nevarnih odpadkov v Bukovžlaku in na območju opuščenih zemljišč stare Cinkarne.

Ministrstvo za zdravje pa je že leta 2012 izdalo tehnično navodilo, po katerem sta lokalno pridelovanje hrane in njeno uživanje prepovedano.

»Občina in država vesta, kaj je njuna naloga, in čas je, da pos­tanejo čist zrak, zdravo okolje ter zdrava hrana prioritete te države. Ta manifestacija je opozorilo vsem onesnaževalcem in »predstavnikom ljudi«, da kršijo naše ustavne pravice in da zahteva­mo takojšnje ukrepanje.

»Dihamo slab zrak, jemo hrano, ki se prideluje na območjih, ki so onesnažena z nevarnimi kovinami, in dovolj nam je, da je to obrobna tema politike z izgovorom, da so krizni časi,« je CI Urbana Gverila zapisala na letake, ki so jih delili Celjanom.