Celjske poletne počitnice: Otrokom varstvo, učiteljem delo

Na I. osnovni šoli bodo prvič organizirali celodnevno varstvo, za katerega je veliko zanimanja - tudi med brezposelnimi učitelji.

Objavljeno
29. maj 2015 10.57
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Staršem celjskih osnovnošolcev ne bo treba več skrbeti, kje in s kom bodo otroci preživljali počitnice. Na I. osnovni šoli namreč pripravljajo celodnevno poletno počitniško varstvo, ki prinaša tudi priložnost za brezposelne učitelje. Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da bodo lahko zagotovili dovolj usposobljenega kadra.

Organizirano celodnevno počitniško varstvo bo v Celju novost. Na Mestni občini Celje so skupaj s I. osnovno šolo pripravili devettedenski program varstva. Namenjen bo osnovnošolcem vseh celjskih in tudi drugih osnovnih šol od 1. do 5. razreda. Otroci bodo v šoli lahko od 6.30 do 16. ure od 29. junija do 28. avgusta.

Ravnatelj Branko Močivnik je povedal, da je zanimanje precejšnje: »Vsak dan imamo ogromno klicev, prijave in plačila zbiramo do 18. junija. Celodnevno varstvo so starši želeli že nekaj let, saj vsi otroci nimajo starih staršev v bližini, večina ostalih počitniških dejavnosti pa je le nekajdnevnih in po navadi ne trajajo ves dan.« Tudi cena je nižja od ostalih počitniških dejavnosti.

Dan varstva za otroke celjskih osnovnih šol bo stal šest evrov (27 evrov na teden), za otroke drugih osnovnih šol pa deset evrov (45 evrov na teden). V to ceno so vključili kosilo, dve malici in vse aktivnosti. K nižji ceni je prispevala MOC in sponzorska sredstva v materialu za delavnice.

Na voljo dovolj učiteljev

V pripravljenem programu je veliko gibanja, ustvarjalnih delavnic, predstavili bodo tabornike in poklice. Program bodo izvajali diplomanti, brezposelni učitelji, študenti in absolventi. Kot je dejala direktorica celjske območne službe zavoda za zaposlovanje Alenka Rumbak, imajo v evidenci brezposelnih prijavljenih 136 učiteljev in profesorjev, neposredno zaposljivih je malo manj, saj so med brezposelnimi učitelji tudi posamezniki z omejitvami. Brez težav pa bodo našli prave kandidate za počitniško varstvo na I. osnovni šoli: »Število brezposelnih učiteljev se povečuje, po naši oceni precej zaradi Zujfa, ki omejuje zaposlovanje v javnem sektorju, čeprav obstajajo potrebe po njih.«

Počitniško varstvo bo tudi dobra zaposlitvena priložnost, meni Rumbakova: »Taka praksa je pomembna predvsem za mlade diplomante pedagoške smeri, ki še nimajo delovnih izkušenj iz rednega dela oziroma poučevanja. Zanje je to lahko pomembna referenca pri kandidiranju za prosto delovno mesto.« Tega se očitno zavedajo, saj, kot je povedal Močivnik, na šolo ne kličejo le starši, ampak tudi diplomanti, ki bi radi dobili delo.