Celjski mladinski center na zeleni veji

Po izgubi ima mladinski center zdaj presežek, sodni postopki in kriminalistična preiskava pa še niso zaključeni.

Objavljeno
23. maj 2017 00.49
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Po izgubi iz leta 2015, ko je morala občina maja lani v Celjski mladinski center (CMLC) vložiti dodatnih dobrih 47.000 evrov, da je pokrila primanjkljaj, je CMLC lani posloval z dobrimi 81.000 evri presežka. Sodni postopki z nekdanjo direktorico Glorjano Veber, ki so jo svetniki lani razrešili zaradi slabega poslovanja zavoda, še niso končani.

Vebrovo so razrešili po revizijskem poročilu, ki je potrdilo sume o več nepravilnostih v CMLC, opozorilo pa tudi na napake računovodstva, ki ga je vodil Javni zavod Desetka. Ker svet zavoda CMLC ali mestna občina o morebitnih težavah nista bila seznanjena, so mestni svetniki sklenili, da je za poslovanje zavoda odgovorna direktorica, in jo zgolj z enim glasom proti razrešili.

Vebrova je, kot so potrdili tudi v CMLC, proti zavodu in občini sprožila sodne postopke. V tožbi proti CMLC je večino zahtev med postopkom sama umaknila, vztrajala pa je pri daljšem odpovednem roku in CMLC ji je moral izplačati še dodatna meseca odpovednega roka. O tožbi proti celjski občini zaradi nezakonitosti sklepa o razrešitvi s funkcije direktorice CMLC upravno sodišče še ni odločilo.

Draga zunanja revizija

Nadzorni odbor (NO) mestne občine se je lani odločil, da bo naročil še zunanjo revizijo poslovanja CMLC, a se to na koncu ni zgodilo: »Vse ponudbe so bile cenovno tako neugodne, da se je NO odločil, da zaradi ekonomičnosti in racionalnosti zunanjega nadzora ne opravi. V isti zadevi je bil že opravljen tudi notranji nadzor.« Ugotovitve je NO nekaj mesecev po prevzemu funkcije poročala v. d. direktorice CMLC Tina Rosina Košir, ki jo bodo svetniki prav danes najverjetneje imenovali za direktorico. Odkrila je kar nekaj okostnjakov v omarah, od napačnih knjiženj, za kar je bila odgovorna Desetka, do škodljivih notranjih razporeditev delavcev, ki jih je pred razrešitvijo opravila Vebrova. Odkrila je tudi primanjkljaj v zalogah in zelo škodljive pogodbe, ki jih mladinski center ne bi mogel izpolnjevati.

Da je v blagajni mladinskega centra zmanjkalo 10.000 evrov, je maja lani policiji naznanila že Vebrova. Kazensko je ovadila neznanega storilca, vendar v CMLC niso imeli o tem nobenih podatkov, je pojasnila Rosina Koširjeva: »Na sestanku s kriminalisti smo se dogovorili, da jim bomo predali vso dokumentacijo za obdobje, za katerega je bila ovadba podana. Končnih poročil še nimajo, so pa na podlagi dodatnih dejstev pripravili dokumentacijo za razširitev ovadbe.«