Cene komunalnih storitev ostajajo enake, zmeda popolna

Silvestrska uredba je veljala sedem ur, dovolj, da je vlada zavrnila predlagane podražitve komunalnih storitev.

Objavljeno
09. januar 2013 10.37
Posodobljeno
09. januar 2013 11.00
Boris Šuligoj, Maša Jesenšek
Boris Šuligoj, Maša Jesenšek
Ljubljana – V državi vlada popoln kaos pri urejanju cen komunalnih storitev. To je na včerajšnjem posvetu o njihovem določanju dejal pravnik Aleksij Mužina in dodal, da je silvestrska uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev komunalnih družb veljala natanko sedem ur. Dovolj, da je sesula predlagane podražitve storitev.

Zaradi popolne zmede, ki je nastala še s silvestrsko, nekateri so jo imenovali diverzantsko uredbo, sprejeto na dopisni seji vlade, je družba Nebra organizirala seminar, ki se ga je udeležilo približno 70 predstavnikov občin in komunalnih podjetij. Upali so, da bodo zvedeli vsaj kaj oprijemljivega, da bi se laže znašli pri nadaljnjem ravnanju s cenami in gospodarjenju komunalnih podjetij ali javnih gospodarskih družb.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je za Delo povedal, da je »šokiran nad stanjem, ki vlada pri določanju cen komunalnih storitev po spremembah in silvestrski dopolnitvi uredbe«. Ta po njegovem ne ureja ustrezno metodologije za določanje cen komunalnih storitev, kar povzroča veliko negotovosti in zmede tudi pri izvajalcih javnih gospodarskih služb. Šoltes je opozoril na vprašanje nadzora nad novimi cenami, saj bodo »občine in ministrstvo težko zagotovili ustrezne kadre, ki bodo presojali upravičenost povišanja cen«.

Aleksij Mužina je dejal, da uredba ne more razveljaviti že danih soglasij k cenam. Menil je, da bodo komunalna podjetja uveljavila povišanja, ki so bila sprejeta pred 31. decembrom, razen če bodo občine spremenile soglasje zanje. Predstavniki občin so odhajali z mešanimi občutki. Ptujski župan Štefan Čelan je dejal, da so se dogovorili za delovno skupino, sestavljeno iz strokovnjakov, ki bo pripravila predlog pripomb in dopolnitev uredbe. Ko bodo te pripravljene, jih bodo predstavili javnosti.