Cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju spet navzdol

Število prodaj rabljenih nepremičnin se je še zvišalo, število prodanih novogradenj pa ostaja še naprej nizko.

Objavljeno
22. december 2015 12.42
bsa hiška
B. K.
B. K.
Ljubljana − Stanovanjske nepremičnine so se v letošnjem tretjem četrtletju po treh kvartalih draženja spet pocenile, in sicer glede na prejšnje četrtletje za 3,5 odstotka. Živahno je bilo trgovanje z rabljenimi stanovanji, medtem ko je novih na trgu manj, torej je bilo tudi manj sklenjenih transakcij.

Nizke cene in malo poslov

Takšen splošni cenovni trend je povzročilo dogajanje na trgu novih stanovanj in družinskih hiš. Tovrstne nepremičnine so se v tretjem četrtletju letos glede na drugo v povprečju pocenile kar za 6,9 odstotka, sporočajo z zavoda za statistiko, potem ko so se tri zaporedna četrtletja dvigovale. V zadnjem opazovanem obdobju pa so se cene znižale za toliko, za kolikor so se pred tem zvišale v prvi polovici leta 2015.

Če gledamo samo nova stanovanja, so se cene v tretjem kvartalu letos glede na prejšnjega znižale za 5,4 odstotka in skoraj v celoti izničile podražitev iz prejšnjega četrtletja. »Ker se proda razmeroma malo novih stanovanj, cene teh stanovanj občasno še naprej precej nihajo. Na cene lahko vpliva nihanje števila prodaj stanovanj iz stečajnih postopkov, prodaja dražjih varovanih in turističnih stanovanj ali večje in manjše diskontne prodaje kakovostnih stanovanj,« komentirajo statistiki.

V opazovanem četrtletju je bilo prodanih 173 novih stanovanj ali petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih, vendar je to še vedno malo. Največ novih stanovanj so prodali v Osrednjeslovenski statistični regiji (58 odstotkov), v občini Ljubljana pa je bilo prodanih 48 odstotkov vseh novogradenj. Izstopajoče velik je bil tokrat delež prodanih novogradenj v Podravski statistični regiji (18 odstotkov). Znaten delež prodaj novih stanovanj je tudi v tem četrtletju prispeval Stanovanjski sklad Republike Slovenije, in sicer 19 odstotkov.

Cene novih družinskih hiš so tokrat močno zanihale navzdol, in sicer za 14,2 odstotka, in dosegle nov rekordni cenovni minimum. Število prodaj je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (59).

Pestro na trgu rabljenih stanovanj

Manj kot nove so se pocenile rabljene stanovanjske nepremičnine − v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju za 2,8 odstotka. Razmahnilo se je trgovanje z družinskimi hišami in tako je število transakcij z rabljenimi nepremičninami doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih (2078). Gibanje cen pa je bilo zelo različno, odvisno od vrste nepremičnin.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se v opazovanem obdobju znova zvišale, zdaj že petič zapored. Tokratni prirastek je znašal 3,4 odstotka. Kumulativno (od 2. četrtletja 2014, ko so dosegle najnižjo raven) so se zvišale za 9,5 odstotka. Nasprotno pa so se cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji v tretjem kvartalu letos znižale za 1,8 odstotka.

Pocenile so se tudi rabljene družinske hiše, in sicer za 9,6 odstotka, število prodaj (600) pa je bilo največje, odkar statistika spremlja to dejavnost. Cene so vse od 3. četrtletja 2014, ko so dosegle minimum, skoraj mirovale. Tokratno izrazito znižanje je bilo zato nepričakovano, ugotavlja Surs, saj je stalno naraščanje števila prodaj kazalo na to, da se ponudba rabljenih hiš na trgu povečuje in se bodo torej cene postopoma zniževale. Po tokratnem znižanju pa je bila dosežena nova najnižja raven cen rabljenih družinskih hiš.