Cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v le štirih krajih

Za otroke v tretjem letu starosti in odrasle, stare od 45 do 50 let, brezplačno cepljenje predvidoma prihodnje leto.

Objavljeno
03. april 2018 17.25
reut_vaccination
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – V Ljubljani, Mariboru, Celju in Slovenj Gradcu v teh dneh poteka akcija Zdravo v naravo, kar pomeni, da se vsi zainteresirani lahko cepijo proti klopnemu meningoencefalitisu ceneje, in sicer za 20 evrov namesto za več kot 30. Končna cena bo za mnoge nedosegljiva. Vprašanje pa je tudi, zakaj samo v teh štirih krajih.

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Najpogostejša je lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki povzroča močne glavobole, bolečine v mišicah, vročino in lahko pusti trajne posledice, kot so zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija, motnje spomina in razpoloženja. Pri petih do desetih odstotkih bolnikov se pojavijo ohromitve, okoli odstotek obolelih umre.

Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem, ki pa je samoplačniško. V ambulanti za cepljenja in potovalne medicine NIJZ stane en odmerek 33 evrov za otroke in 35 evrov za odraslega. Za celovito zaščito pred klopnim meningoencefalitisom so potrebni trije odmerki cepiva, prva dva morata biti v razmiku od enega do treh mesecev, tretji pa od pet do 12 mesecev po drugem. Kar preračunano pomeni 99 evrov za otroka in 105 za odraslega. To je osnovna zaščita, ki pa jo je nato treba obnavljati na tri oziroma pet let.

Organizatorji akcije Zdravo v naravo so sporočili, da se bodo s prihodom pomladi v gozdovih, na travnikih, v mestnih parkih in na domačih vrtovih ponovno prebudili klopi. Foto: Shutterstock

Štiričlansko družino bi cepljenje torej stalo dobrih 400 evrov. Zato tudi ne preseneča, da so v preteklih letih na dober odziv naletele akcije cenejšega cepljenja, ki v štirih mestih potekajo tudi letos. Cena enega odmerka cepiva je 20 evrov za otroke in odrasle, plačilo pa je mogoče le v gotovini.

Zakaj akcija poteka samo v štirih krajih in ne po celotni Sloveniji? Špela Verbič Miklič, ki skrbi za promocijo akcije, nam je pojasnila, da so pobudniki zdravstveni domovi. »Lepotna napaka« akcije pa je, da je zasnovana tako, da je cenejši en sam odmerek, za preostala dva pa bo treba plačati redno ceno. Samo tisti, ki so se že marca zglasili v celjskem in slovenjegraškem zdravstvenem domu, bodo lahko dobili dva cenejša odmerka.

Pol milijona za zdravljenje

Lani je bilo hospitaliziranih 119 bolnikov zaradi diagnoze »virusni encefelitis, ki ga prenašajo klopi. Izdatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za njihovo zdravljenje so znašali 533.225 evrov. Povprečno so bili pacienti v bolnišnici 10,5 dneva, eno takšno zdravljenje pa je povprečno stalo 4.480 evrov, nam je povedal Damjan Kos z ZZZS.

Glede na to, kako velika je možnost okužb, kako drago je zdravljenje, predvsem pa, kako daljnosežne so lahko posledice za ljudi, ki zbolijo, se kar samo postavlja vprašanje, zakaj se to cepljenje ne uvrsti v shemo tistih, ki jih plača ZZZS. NIJZ je to že poskušal in na zdravstveni svet naslovil vlogo, da bi osnovno cepljenje otrok v starosti treh let in odraslih, starih od 45 do 50 let, plačevali iz obveznega zavarovanja. Zakaj prav ti dve skupini? Prva zaradi dolgotrajnosti morebitnih posledic, ki jih trpijo otroci, druga pa zato, ker je najvišja stopnja obolevnosti v starostni skupini od 55 let do 64 let, poleg tega je potek bolezni pri starejših težji. Zdravstveni svet je predlog potrdil, ZZZS je na podlagi splošnega dogovora za leto 2018 zagotovil 359.450 evrov. »Ker je sredstev premalo, to cepljenje za zdaj ni vključeno v pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili,« so nam povedali na ministrstvu za zdravje in pojasnili, da so bila sredstva prioritetno razporejena za zvišanje cene storitev in skrajševanje čakalnih dob, to je za širitev programov fizioterapije, boljše vrednotenje urologije in revmatologije ter uvajanje novih in dragih zdravil. Ob polni uvedbi programa naj bi ZZZS prihodnje leto zagotovil 1,4 milijona evrov.