Center Debeli rtič: »Ministrica Kopač Mrak naj vrne denar za center!«

Ministrstvo brez posluha za nujno socialno ustanovo.

Objavljeno
23. september 2014 21.54
Otroci na prireditvi v Kamniku 9. avgusta 2013.
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Ali bo center Debeli rtič ali pa bo moj zadnji dih,« je danes dejala Ana Jurčič, mati invalidnega Timoteja Caha. Angela Lampe pa je povabila odgovorne, naj ji pridejo pomagat pazit njenega sina. Na Titovem trgu v Kopru so se zbrali starši otrok, ki že 13 let čakajo, da se jih bo država usmilila.

Angela Lampe iz Prad pri Kopru je pobudnica spletne strani www.zazavoddebelirtic.si, kjer so danes začeli zbirati podpise za vrnitev državnih sredstev. Trinajst let so se starši otrok s posebnimi potrebami borili, da so v začetku januarja končno dobili gradbeno dovoljenje za zavod, v katerem bo prostora za bivanje 24 odraslih in za dnevno varstvo približno 15 otrok. Ves čas od leta 2003 je bil za center v proračunu zagotovljen denar. »Zdaj ko smo dobili gradbeno dovoljenje, nam je ministrica Anja Mrak Kopač sporočila, da so denar prerazporedili za druge namene. Tako nam in našim otrokom resno grozi, da ostanemo brez zavoda. Gradbeno dovoljenje je veljavno le dve leti. Ministrico pozivamo, naj nemudoma vrne denar in omogoči gradnjo,« je pozvala Angela Lampe.

Kot pravi, bodo podpise zbirali najmanj en mesec, se obrnili na poslance in ljudi dobre volje, če to ne bo zaleglo, pa se bodo odpravili pred parlament in vladno palačo. Ubrali bodo vse možne poti, tudi nepokorščino. Popuščati ne nameravajo več, saj so z otroki obsojeni na obupno življenje.

Na protestnem zboru v Kopru so opozorili, da samo Istra nima takšnega doma in da so otroci razpršeni po drugih slovenskih centrih, kjer jemljejo mesta drugim. Olga Franca meni, da bi morali staršem zagotoviti beneficiran delovni staž zaradi velikega truda pri vzgoji in oskrbi svojih otrok tudi z medicinskimi pripomočki, pri čemer jim država ne pomaga dovolj.

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so za Delo odgovorili, da so morali zaradi zaostrenih finančnih razmer krčiti proračunska sredstva za naložbe. Kot pravijo, so kljub temu 22. julija s prerazporeditvijo zagotovili 400.000 evrov za Debeli rtič za odkup funkcionalnega zemljišča. »Javni razpis in gradnjo bomo začeli prihodnje leto,« so obljubili.

Vendar Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga, pravi, da prerazporejeni denar nič ne pomaga, saj naložbe ne morejo začeti, dokler nimajo vsega denarja zanjo. Zato bodo zahtevali, da bi ga zagotovili še v letošnjem rebalansu proračuna (pred leti je bilo za center zagotovljenih 3,8 milijona evrov). Poleg tega pravi, da funkcionalnega zemljišča sploh ni treba odkupiti, saj ga je brezplačno odstopila občina Ankaran, občina Koper pa jih je oprostila plačila komunalnega prispevka: »Res ne razumem, zakaj država tako zanemarja to naložbo v Istri, ko drugod gradi veliko drugih socialnih ustanov, čeprav je ta zagotovo na prvem mestu po nujnosti.«