Center za nadzor parkomatov 
bo občino stal 43.200 evrov

Vzdrževanje prej postavljenih parkomatov, ki jih je zdaj skupaj 124, pa občino na mesec stane 3540 evrov skupaj z davkom.

Objavljeno
25. november 2011 10.24
Posodobljeno
25. november 2011 11.00
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana

Ljubljana – Vzdrževanje več kot štirideset parkomatov, ki stojijo na območju Viča in Bežigrada, bo Mestno občino Ljubljana (MOL) na mesec stalo nekaj manj kot 300 evrov, precej globlje pa bo treba seči v občinsko blagajno za zagon nadzornega centra. Ta strošek bo presegel 43.000 evrov.

Ko smo se o novih napravah in njihovih lokacijah pozanimali prvič – takrat se je tudi izkazalo, da njihove razpršitve ne ureja noben pravilnik –, so nam z MOL poslali precej skope in pavšalne odgovore.

Med drugim so skupne stroške nakupa 45 naprav ocenili na 1,7 milijona evrov ter pojasnili, da je njihov dobavitelj podjetje Elbi iz Kranja, ki je bilo na javnem razpisu najcenejše. Potem ko smo zaprosili za dodatna pojasnila in razčlenitve stroškov, se je izkazalo, da bo, vsaj na prvi pogled, vzdrževanje na novo nameščenih naprav razmeroma poceni, zanimivo pa je, da je MOL nekatere storitve plačala tudi za štiri leta vnaprej.

V podrobnejših odgovorih oddelka za stike z javnostjo MOL so v drugo pojasnili, da je vseh 45 kupljenih parkomatov že postavljenih, eden pa skupaj z vštetim davkom na dodano vrednost (DDV) stane 4499 evrov. V to ceno so vključeni tudi stroški postavitve parkomata. Mesečno vzdrževanje novih parkomatov znaša šest evrov na napravo, tako da bo mesečni strošek vzdrževanja novih 45 naprav znašal skupaj z davkom 270 evrov. Vzdrževanje prej postavljenih parkomatov, ki jih je zdaj skupaj 124, pa občino na mesec stane 3540 evrov skupaj z davkom.

Višji pa je strošek vzpostavitve nadzornega centra, ki skupaj z davkom znaša kar 43.200 evrov. V tej ceni je vključeno tudi vzdrževanje sistema centra v prihodnjih štirih letih, kolikor traja sporazum med MOL in podjetjem Elbi. V mestu bo po postavitvi 45 novih parkomatov teh naprav skupaj 169. Ura parkiranja na območjih, kjer so parkomati, stane 70 centov, naenkrat pa je možno plačati parkiranje največ za dve uri.