»Cepivo je varno in učinkovito«

Člani strokovne skupine, ki pripravlja priporočila priporočilo za uvedbo cepljenja proti HPV v Sloveniji zagotavljajo, da ima cepivo vgrajene vse varnostne mehanizme.

Objavljeno
22. december 2006 08.40
Ljubljana – Prvo cepljenje prve slovenske deklice proti okužbi s humanim papiloma virusom (HPV), ki je med najpogostejšimi povzročitelji raka materničnega vratu, je v javnosti sprožilo val polemik. Predvsem zato, ker bo cepljenje še nekaj časa samoplačniško. Prvi tovrstni dogodek je, brez sicer za to potrebnega posebnega dovoljenja republiške agencije za zdravila in medicinske pripomočke, potekal pod okriljem farmacevtske družbe MSD – zdravilo oziroma cepivo je namreč plod njihovih raziskav. Včeraj so zaradi medijske odmevnosti dogodka javno spregovorili še člani strokovne skupine, ki pripravlja priporočila za uvedbo cepljenja proti HPV v Sloveniji. V njej so najvidnejši slovenski strokovnjaki s tega področja.

Člani strokovne skupine so v torek, ko so deklico cepili v ljubljanskem zasebnem diagnostičnem centru, v javno objavo poslali zgolj priporočilo za cepljenje, povzeto po evropski agenciji za zdravila EMEA, medtem ko dogodka, ki je potekal pod okriljem MSD, niso komentirali. Včeraj pa so se soglasno odločili, da javnosti sporočijo, da sicer niso bili seznanjeni s potekom prvega cepljenja proti HPV, so pa zadovoljni, »da se je cepljenje v Sloveniji začelo, saj ima to učinkovito in varno cepivo vsa potrebna dovoljenja za uporabo«. Pri tem pa člani skupine priporočajo cepljenje le v okviru objavljenih strokovnih priporočil, v katerih je nedvoumno ugotovljeno naslednje: »Indikacija temelji na dokazu klinične učinkovitosti cepiva v populaciji žensk v starosti 16 do 26 let in na dokazu imunogenosti cepiva v skupini otrok in mladostnikov od 9 do 15 let. Klinična učinkovitost cepiva pri moških ni bila ovrednotena.«

Več si preberite v petkovem tiskanem Delu.