Cerar hvalil gospodarski razvoj, odprtost države in državljane

Na proslavi ob dnevu veteranov je veliki množici navzočih spregovoril predsednik vlade Miro Cerar.

Objavljeno
17. maj 2017 17.50
Veterani
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Spodnja Slivna, Litija – Pri spomeniku rodoljubu v Spodnji Slivni ob pomniku Geoss se je danes zbrala velika množica veteranov vojne za Slovenije, ki so z razvitjem slovenske tribarvnice slovesno obeležili svoj praznik dan veteranov in se tako spomnili 17. maja pred 27 leti, ko so pripadniki JLA začeli izvrševati ukaz o premestitvi orožja teritorialne obrambe v vojaška skladišča, čemur se je takrat uprlo 16 županov, med njimi tudi litijski Mirko Kaplja.

Na slovesnosti je zbranim spregovoril predsednik vlade Miro Cerar, ki se je zavzel za enotnost naroda kakor leta 1991, saj da se nam le tako ni treba bati za prihodnost naroda in države.

»Živimo v varni in mirni državi in smo država pogumnih in delovnih ter zelo sposobnih ljudi,« je rekel Cerar ter obudil spomin na socialno, gospodarsko in politično krizo, ki nas je prizadela pred nekaj leti in kot vzrok navedel napake pri razvoju, lahkomiselno življenje in premalo spoštovanja do lastne države in drug do drugega.

Po njegovem prepričanju se je Slovenija izvila iz krize, saj zdaj živi bolj polno, se prebuja in gre naprej v prihodnost. Pohvalil je uspešen gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko boljše gospodarjenje z državnim premoženjem, kakor je bilo pred leti. Navedel je prizadevanje za reformo zdravstva in upokojensko reformo – da bo življenje za vse ljudi postalo še bolj kvalitetno.

Zavzel se je za odprto državo, »ki daje tudi mladim vse možnosti, da se bodo v svetu in doma našli v svojih poklicih, da bodo živeli s polnimi pljuči, in da bodo tudi oni ponosni, da so Slovenci«. Pohvalil je slovenske državljane, ker da so uspešni na vseh področjih: od gospodarstva do znanosti, od šolstva do športa in kulture in na vseh drugih področjih, ki jih ni naštel. Ob vseh teh uspehih pa smo, kakor se je izrazil Cerar, sovražniki samim sebi in to vedno takrat, ko pozabimo na medsebojno spoštovanje. Na koncu je predsednik Cerar še povedal, da država v zadnjih treh letih namenja več denarja za vojsko, »saj Slovenija potrebuje dobro in kvalitetno vojsko«.

Prireditev ob dnevu veteranov že vrsto let skupaj pripravljata Zveza vojnih veteranov Slovenije in zveza policijskih veteranskih društev Sever.

V vojni za Slovenijo leta 1991 je bilo vpoklicanih 1112 rezervistov z območja takratne litijske občine, ki so bili razporejeni na položaje na obrobju Ljubljane. »Leta 1991 smo držali skupaj in če bo tako tudi v bodoče, se nam ni treba bati za našo prihodnost,« je na slovesnosti zbranim med drugim povedal litijski župan Franci Rokavec, udeleženec vojne za Slovenijo.