Cerar o primeru Delić: Treba je razmisliti o spremembi zakonodaje

Premier: Novinarji morajo biti zaščiteni pred kazensko odgovornostjo zaradi objave informacij v javnem interesu.

Objavljeno
14. oktober 2014 16.24
Tiskovna/društvo novinarjev Slovenije
Pi. K., Ni. Č.,  Delo.si, STA
Pi. K., Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar je na družbenem omrežju twitter zapisal, da primer novinarke Anuške Delić, ki ji tožilstvo očita razkrivanje tajnih podatkov, kaže na potrebo po razmisleku o zakonodaji glede svobode medijev. »Novinarji morajo biti zaščiteni pred kazensko odgovornostjo zaradi objave informacij, ki so v javnem interesu,« je zapisal Cerar.

Tožilstvo novinarki očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Predobravnavni narok je razpisan za jutri.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je včeraj zaradi primera Delić naznanilo, da bo podalo formalni predlog za spremembe kazenskega zakonika v členih, ki se dotikajo razkrivanja tajnih podatkov.

Delićeva naj bi izdala tajne podatke, ko je konec leta 2011 v več člankih pisala tudi o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS. Sporno pri njenem poročanju naj bi bilo, da je po trditvah Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) objavila tudi njihove podatke.

Na prispevke o povezavah SDS z omenjeno skupino se je sicer v začetku oktobra odzval podpredsednik SDS Milan Zver in ocenil, da gre za poskus, da se ideološko omadežuje stranka tako, da se jo poveže z nacizmom.

Delićeva je na ponedeljkovi novinarski konferenci, ki jo je pripravil DNS, povedala, da ne dvomi o tem, da je bila objava informacij v javnem interesu. Opozorila je, da je tovrstnemu pregonu lahko izpostavljen kdorkoli od novinarjev. Pri tem je pojasnila, da ima sama podporo delodajalca in uredništva.

V zvezi s primerom Delićeve so se odzvali tudi v Evropski zvezi novinarjev, kjer so v izjavi za javnost pozvali k umiku vseh obtožb proti novinarki. Zapisali so, da je dolžnost novinarjev, da poročajo o zadevah, ki so v javnem interesu. Pri tem so dodali, da bi morali biti novinarji zaščiteni pred kazensko odgovornostjo za objavo takšnih informacij.

ZL: Nedopusten pritisk

V Združeni levici ocenjujejo, da je Delićeva delovala v korist javnosti s tem, ko je razkrivala delovanje skrajnih neonacističnih skupin in njihove povezave z največjo opozicijsko politično stranko SDS ter ko je opozarjala, da državna oblast ni ukrepala zoper dejavnosti slovenske neonacistične grupacije kljub temu, da je bila obveščena.

Zaradi izdaje tajnih podatkov sta bila ovadena tudi novinarja Dnevnika Peter Lovšin in Meta Roglič, zato v ZL pristojne organe pozivajo, naj »preganjajo delovanje skrajnih skupin, namesto da onemogočajo medijsko svobodo, kriminalizirajo neodvisno in preiskovalno novinarstvo ter javnosti kratijo pravico do obveščenosti.« Ob tem predlagajo sprejem zakonodaje, ki dekriminalizira odgovornost novinarjev za objavo tajnih informacij, ki so v interesu javnosti.