Cerar o ukinjanju občin: Potreben bi bil referendum

Ukinjanje občin je po mnenju pravnika Mira Cerarja pravno zelo zahteven proces.

Objavljeno
10. september 2013 18.56
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - »Glede na to, da se nove občine ustanavljajo z zakonom in predhodnim referendumom, bi morali po tej logiki razpisati referendum tudi za ukinjanje občin,« je pojasnil pravnik Miro Cerar. Ob tem je opozoril na še vedno neizpolnjeno ustavno določbo o povezovanju občin v pokrajine.

Cerar trdi, da je ukinjanje občin nujna predpostavka za ustanavljanje večjih. Torej če se želi povezati občine, je treba manjše ukiniti. Skladno z načelom lokalne samouprave, ki je temeljno ustavno načelo, bi se torej z ukinitvijo morali strinjati prebivalci občine na referendumu.

Cerar priznava, da kriza včasih omogoči določene rešitve, ki jih sicer v normaliziranem času ni mogoče izpeljati. Vendar pa bo po njegovem mnenju ukinjanje oz. združevanje težko izpeljati »ob tej konstalaciji političnih sil in tudi ob že porajajočem se precejšnjem nasprotovanju občin«.

Se mu pa zdi paradoksalno, da politika prihaja s takšno idejo, glede na to, da je ustavna odločba o ustanavljanju pokrajin še neizpolnjena.

Cerar ne ve, kako bi bilo najbolj pametno reševati razdrobljenost, se mu pa zastavlja vprašanje, ali je to res najboljši pristop. Opozarja namreč, da se lahko s takšnimi predlogi porabi ogromno časa in energije, na koncu pa ne bo pravega rezultata.

Sicer pa se ob morebitni ukinitvi občin sprožajo tudi ostali zahtevni postopki, kot je vprašanje prenosa premoženja in ali to privede do novih volitev, je dejal.

Minister, pristojen za javno upravo, Gregor Virant je namreč nedavno predstavil predlog projekta reorganizacije občin. Ta predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Načelno podporo za projekt je že dobil od predsednikov koalicijskih stranka in koalicijskih poslanskih skupin, medtem ko ga v SDS, SLS in NSi pozivajo, naj od namere odstopi. Zmanjševanju števila občin nasprotujejo tudi v združenjih občin.