Cerar: Slovenija zaradi migrantskega toka ni utrpela večje škode

Branko Grims je povprašal o posledicah tega, da je Avstrija na naši severni meji začela postavljati ograjo.

Objavljeno
14. december 2015 14.02
Tiskovna Cerar
S. P., Bojan Rajšek
S. P., Bojan Rajšek

Ljubljana − Poslanke in poslanci so današnjo sejo kot ponavadi začeli s poslanskimi vprašanji premieru Miru Cerarju. Poslanec SDS Branko Grims je predsednika vlade povprašal o političnih in drugih posledicah dejstva, da je Avstrija na naši severni meji začela postavljati ograjo. Poslanec SDS namreč meni, da je to nezaupnica dejanjem vlade, saj ta schengenskih predpisov ne izvaja v celoti.

Slovenija zaradi migrantskega toka ni utrpela večje materialne ali druge škode, zatrjuje premier Miro Cerar. Zagotovil je, da vlada svojo nalogo nadzora na meji izvaja vzorno in da ji to priznava tudi Evropa. Slovenija pri usmerjanju migrantskih tokov po njegovih besedah ravna »zelo premišljeno«, saj skrbi, da se migranti ne razpršijo po državi.

Premier je tudi povedal da »mini schengna ni in ga ne bo«. Kot je poudaril, je to idejo, »težko utišati, ker je pravzaprav ni, vzpodbujate jo vi in nekateri in mediji«. Kot je pojasnil, se je ta ideja novembra iz notranjepolitičnih razlogov razširila med nekaterimi politiki na Nizozemskem. Cerar se je, kot je dejal, na to nemudoma odzval in preveril, za kaj gre, nakar je dobil zagotovila, med drugim osebno s strani nizozemskega kolega, da te ideje dejansko ni, da nikoli ni zaživela v nekih resnih razpravah, da je »popolna izmišljotina«.

Tudi v kasnejših dneh in tednih se je potrdilo, da ideje mini schengna dejansko ni. Je pa medtem, kot je spomnil Cerar, res prišlo do ločenega srečanja sedmih držav EU, ki so glavna destinacija za begunske tokove, in to je znova vzpodbudilo sume, da se te države dogovarjajo o mini schengnu.

Bodeča žica ovira gospodarstvu

Trenutno se Slovenija s postavljanjem ograje pripravlja na morebitne razmere, v katerih bi morali obvladovati širše migrantske tokove. Ti bi se namreč lahko razkropili po državi, zaradi česar bi se zmanjšala varnost lokalnega prebivalstva.

Res je, da je postavljanje ovir na južni meji lahko ovira gospodarstvu, turizmu in podobnim panogam, zato Cerar upa, da jih bo mogoče čim prej tudi odstraniti. Kljub vsemu pa Slovenija v tem obdobju beleži gospodarsko rast, vedno več je zanimanja tujih investitorjev, država je napredovala tudi na lestvicah konkurenčnosti.

Nasploh pa je problem migracij evropskih in svetovnih razsežnosti, niti večje države se same ne morejo soočiti s tem, je poudaril premier. Prav tako pa nobena ograja ne bo preprečila navala desettisočev migrantov, če EU ne bo našla skupnega pristopa k omejevanju migrantskega toka.