»Cerkev naredila bančno luknjo, globjo od pekla«

Slavnostni govornik Milan Gorjanc je ob dnevu upora proti okupatorju na Javorskem Pilu kritično spregovoril o politikih, razprodaji premoženja in tudi o Avstrijski državni pogodbi.

Objavljeno
27. april 2017 15.49
Javorski Pil
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Litija - Tradicionalna prireditev ob dnevu upora proti okupatorju v litijski občini je danes potekala na Javorskem Pilu nad Gabrovko. Osrednji govornik je bil član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenija in vojni analitik Milan Gorjanc, ki je obudil spomin na dan pred 76 leti, ko je nastala Osvobodilna fronta (OF) slovenskega naroda.

Slovenijo so leta 1941 okupirale štiri fašistične države: Nemčija, Italija, Madžarska in Hrvaška. Toda 76 let zatem živimo v neodvisni in samostojni Sloveniji, ki je ob prodanih politikih dobesedno izgubila svojo samostojnost. »Prodala se je za evro in vstopila v nekakšno obrambno zvezo, prenesla je svojo suverenost na Nato, dejansko pa na ZDA. Gospodarstvo je uničeno ali prodano tujcem, predvsem nekdanjim okupatorjem. Slovenija je spet okupirana, vendar zdaj ne z orožjem, temveč z evrodenarjem,« je prepričan Gorjanc in dodal, da se politiki, ne glede na politično barvo, na vse pretege trudijo ugoditi novim okupatorjem, doma pa delijo narod in sejejo sovraštvo. Polna so jih usta sprave, tako Gorjanc, dejansko pa ljudi napeljujejo na brezplodne razprave in gostilniške prepire, s čimer odvračajo pozornost od hlapčevske razprodaje nekdanjega družbenega imetja, ki so ga ustvarili in bili njegovi lastniki vsi državljani nekdanje socialistične republike Slovenije.

                            Slavnostni govornik Milan Gorjanc. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Ošvrknil je tudi slovensko Cerkev, ki so ji oblastniki podarili imetje in dovolili finančno luknjo globjo od pekla. »Za milijardo in pol so nas gospodje v talarju zadolžili, plačali pa bomo davkoplačevalci,« je zbrani množici navzočih razodel Gorjanc in se vprašal, ali potrebujemo novo Osvobodilno fronto in takoj odgovoril, da ne, ker fronta pomeni vojno in nove delitve. Zavzel se je, da ljudstvo stopi skupaj, da kapitalizem postane prijazen ljudem, da delavci soodločajo o delitvi dobička, in da banke postanejo servis podjetnikom in državljanom.

Gorjanc je komentiral tudi nedavno sprejetje koroške deželne ustave, v kateri so Slovenci sicer omenjeni kot manjšina, toda slovenski jezik ni veljaven v državnih ustanovah kljub 7. členu Avstrijske državne pogodbe (ADP) in določilom mednarodne konvencije o manjšinah. »Sosednja država se požvižga na ADP, ker naj bi jo podpisala tedanja Jugoslavija, ki pa je ni več. Ni zaskrbljujoče, da Avstrija zavrača notifikacijo pogodbe s strani samostojne Slovenije, več kot nerazumljiva je nemarnost slovenske politike, da ne zahteva notifikacije neposredno od Rusije kot varuha te pogodbe. Zagotovo bi Rusija v tem trenutku ugodila naši želji že zaradi zahodnih sankcij proti njej. Sicer pa našo zunanjo politiko narekujeta Dunaj in Berlin od prvega dne naše samostojnosti. Spomnite se presrečnega Rupla z Genscherjevim rumenim jopičem in Peterletovih vsakotedenskih izletov na Dunaj k njegovemu mentorju Mocku,« je spomnil govornik.

»Ne, nove OF ne potrebujemo. Potrebujemo poštene in delavne politike, ki jim je mar za narodovo dobro. Naj puška ne govori, odločna beseda naj se sliši za blagor očetnjave,« je sklenil Gorjanc.