Cerkev na Slovenskem dobila prvega blaženega mučenca

Papež Benedikt XVI. je v soboto podpisal dokument o priznanju mučeništva Lojzeta Grozdeta, s čimer je ta postal prvi blaženi mučenec v Cerkvi na Slovenskem, je na spletnih straneh župnije Novo mesto - Šmihel zapisal novomeški škof Andrej Glavan.

Objavljeno
28. marec 2010 18.39
Šp.K/STA
Šp.K/STA
Ljubljana - Datum in kraj slovesne razglasitve bo določen kasneje. Prav tako v soboto je papež odobril objavo odloka o herojskih krepostih Janeza Frančiška Gnidovca. S tem je odprl še zadnja vrata potrebna za Gnidovčevo blaženost, in sicer za razpravo o vsaj enem domnevnem čudežu na Gnidovčevo priprošnjo.

Škofijski postopek za beatifikacijo Grozdeta se je pričel leta 1992 in je bil uspešno sklenjen leta 2003, ko je bila zbrana vsa dokumentacija, ki govori o mučeniški smrti. Zbrano gradivo je bilo izročeno kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu, ki je na podlagi vsega zbranega gradiva ugotovila, da je dovolj dokazov za priznanje mučeništva zaradi t.i. sovraštva do katoliške vere, je zapisano na uradni spletni strani Cerkve na Slovenskem.

Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče pri Mokronogu na Dolenjskem. Januarja 1943 se je kot takratni dijak zadnjega letnika gimnazije z vlakom vračal domov iz Ljubljane. V Trebnjem je izvedel, da z vlakom ne more naprej, zato je sklenil oditi peš do Mirne. Med potjo je prisedel na nek voz, ki pa ga je prijela partizanska straža.

Pri Grozdetu so partizani našli latinsko mašno knjižico. Odvedli so ga v bližnjo gostilno in zasliševali, nato pa se je za njim izgubila sled. 23. februarja so njegovo truplo v gozdu našli šolarji, na njem pa so bili vidni sledovi strašnega mučenja, je zapisano na spletni strani Cerkve na Slovenskem. Gnidovec pa se je rodil leta 1873 v Velikem Lipovcu v župniji Ajdovec. Po kaplanski službi in študiju je leta 1905 postal prvi ravnatelj in rektor novoustanovljene škofijske gimnazije Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Oktobra 1924 je bil imenovan za skopsko-prizrenskega škofa. Leta 1934 je sedež škofije iz Prizrena prenesel v Skopje. Januarja leta 1939 je težko bolan sam prispel v Ljubljano, kjer je še istega leta umrl.

V znak veselja in hvaležnosti ob papeževih dokumentih so sicer na današnjo cvetno nedeljo v škofiji Novo mesto po koncu maš zazvonili zvonovi.