Cerkničanom dovolj en daljnovod

Trasa Beričevo-Divača: Občinski svet je proti južni različic daljnovoda, ki bi potekala vzporedno s sedanjim.

Objavljeno
19. marec 2014 21.13
Daljnovodna povezava iz primorske proti Ljubljani. Na Uncu 18.3.2014
Dragica Jaksetič, Delo
Dragica Jaksetič, Delo
Cerknica – Občinski svet Cerknice je proti južni različici 400-kilovoltnega (kV) daljnovoda Beričevo–Divača, ki bi potekal vzporedno s sedanjim prav tako 400-kV daljnovodom. Na občini Brezovica dodatnemu daljnovodu ne nasprotujejo, v občinskih svetih Postojne in Logatca pa o dveh različicah trase niso razpravljali.

V okviru priprave državnega prostorskega načrta za prehod z 220-kV omrežja na 400-kV na ministrstvu za infrastrukturo in prostor proučujejo možnost umestitve daljnovoda v dveh različicah. Po severni bi trasa novega 400-kV daljnovoda nadomestila sedanjega 220-kV. Od Beričevega bi potekala severno in nato zahodno od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Kalc do Predjame in naprej do avtoceste med Razdrtim in Senožečami. Do te točke je mogoča še druga trasa, trasa za novi 400-kV daljnovod, ki bi ga zgradili vzporedno s sedanjim 400-kV. Po tej južni različici bi daljnovod od Beričevega Ljubljano obšel po vzhodni strani in nato bi šel mimo Iga, Rakitne, Rakeka in Planine. Od sečišča daljnovoda s primorsko avtocesto med Razdrtim in Senožečami do razdelilne transformatorske postaje Divača pa je trasa skupna. Če bi obveljala ta različica, bi 220-kV daljnovod podrli.

Eni za severno, drugi za južno

Proti severni različici so prebivalce ljubljanskega Šentvida, proti južni različici pa so se že izrekli občinski svetniki Škofljice in Iga, ne nasprotujejo mu v občini Brezovica, nasprotuje pa ji cerkniški občinski svet. V Cerknici hočejo, da bi se okoljsko breme velikega infrastrukturnega posega v prostor porazdelilo, torej da bi se ohranilo severno različico, ne pa da se koridor sedanjega 400-kV daljnovoda z 80-metrskim varovalnim pasom širi še z dodatnim, vzporednim varovalnim pasom oziroma daljnovodom. Dodatni daljnovod bi se približal vasem Pikovnik, Križišče, Kozljek in Rakek, najbolj pa Uncu. Na občini ocenjujejo, da je južna različica v primerjavi s severno precej dražja in glede narave nesprejemljiva. »Varovalni pas zelo prizadene lastnike gozdov, ti pa so kritični že do pomanjkljivega upravljanja sedanjega varovalnega pasu. Poleg tega, zakaj ne imeti dveh daljnovodov na dveh različnih trasah? Da res ni pametno nositi vseh jajc v eni košari, je nazadnje pokazal februarski žled,« pravi župan občine Cerknica Marko Rupar.

Nekateri nimajo pomislekov

Župan Logatca Berto Menard je dejal, da na javni predstavitvi mogočih tras ljudje niso imeli večjih pomislekov. Milan Štulc, zadolžen za stike z javnostmi na občini Postojna, je dejal, da njihov občinski svet tras daljnovoda ni obravnaval in tega tudi nimajo v načrtu.

Zavod za varstvo narave Slovenije se do različic še ni opredeljeval, dal je le smernice za varstvo ekološko pomembnih območij ter mnenje o obvezni presoji sprejemljivosti načrta za ta območja in oceno verjetnosti vplivov na naravne vrednote in biotsko raznovrstnost.