Cerkve bodo najprej rešili manjšega zla

Plaz v Čemšeniku: oporni zid bo padel prvi, nadškofija bo ščitila Marijo Vnebovzeto.

Objavljeno
09. junij 2017 17.37
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Po začetni dilemi, kako se lotiti »nevarnosti«, ki ne ogroža le cerkve Marije Vnebovzete nad Čemšenikom, temveč tudi dvajset objektov v vasi, sta se občina Zagorje in ljubljanska nadškofija poenotili, da bosta najprej poskrbeli za »manjše zlo« - za »mikroplaz« oziroma sanacijo opornega zidu pod cerkvijo, ki je, nevarna za ljudi, zaprta že pol leta.

Poseg bo stal več kot 930 tisočakov, pri čemer bo okoljsko ministrstvo zagotovilo 800 tisočakov, preostalo pa občina Zagorje. Skupaj z denarjem za sanacijo ljubljanske nadškofije bo vlaganj krepko čez milijon evrov. To bo eden najzahtevnejših posegov na tleh zagorske občine. Tveganje, ali bo dotrajana cerkev sploh vzdržala sanacijo opornega zidu, vrtanje in tresljaje, je veliko.

Predsednica krajevne skupnosti Čemšenik Ana Režun pravi, da so se ljudje, ki so pomagali izprazniti cerkev, zgrozili nad razpokami, ki so jih odkrili za inventarjem. Polno razumevanje so Čemšeničani pokazali tudi, ko je bila sprejeta odločitev o posegih v pokopališče pri cerkvi. Na kraju, kjer se bo v kratkem odprlo gradbišče, je bilo treba umakniti osem grobov. V soglasju z lastniki so jih že prekopali.

Sedem hektarov plazu

Na občinski razpis za izvajalca del so prispele tri ponudbe. Najugodnejša je po podatkih direktorja občinske uprave Rudija Medveda vredna 934.000 evrov in je od projektantske vrednosti nižja za petdeset tisočakov. Izbrana gradbena družba Hip Plus z Vač bo morala dela končati v petih mesecih.

Poleg sanacije opornega zidu so predvidene tudi horizontalne vrtine v hribini nad cerkvijo Marije Vnebovzete, s čimer bodo vodo, ki se zdaj nabira pod cerkvenim objektom in povzroča labilnost, speljali stran. Z zavarovanjem cerkve s podporno konstrukcijo in zategami bo svoj del »naloge« med posegom« prevzela tudi nadškofija, kjer so še pred pol leta nasprotovali takšnemu vrstnemu redu reševanja plazu. Prepričani so bili, da bi bilo najprej treba stabilizirati veliki čemšeniški plaz, kar pa je stroka izpodbijala. Zdaj je tudi nadškofija po naših podatkih že našla izvajalca - specialista za zavarovanje cerkve Marije Vnebovzete.

»Makroplaz« se pomika po polžje - osem milimetrov na leto, a se širi že na sedmih hektarih, sanacija, ki je ocenjena na najmanj sedem milijonov evrov, pa čaka državo.