Cerkvica v Turnišču čaka na odločitev inšpektorjev

»Poleg napačne barve, ki so jo izbrali za zunanjosti cerkvice, posebno moti povsem neprimerno pobarvana notranjost.«

Objavljeno
27. junij 2013 13.16
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Turnišče – Po nestrokovni obnovi zunanjosti turniške cerkvice z apsido iz 13. stoletja je tamkajšnji župnik Robert Brest naslovil vlogo na mariborski oddelek zavoda za varstvo kulturne dediščine, a je bila tudi ta nepopolna. Začel se je že inšpekcijski nadzor.

Pred župnijskim praznovanjem ob daritvi nove maše prihodnji mesec se je turniški župnik Robert Brest odločil osvežiti zunanjo podobo cerkve Marijinega vnebovzetja, dela pa je prevzelo soboslikarsko podjetje mojstra Janeza Škrabana iz Murske Sobote. Podjetju je župnik zaupal tudi ureditev dokumentacije, toda Škraban zavoda za varstvo kulturne dediščine ni vprašal ne za mnenje ne za odobritev del.

»Obrtnik bo moral odstraniti tudi omet«

Nestrokovno izvedeno obnovo zunanjosti gotskega bisera Pomurja si je ogledala tudi restavratorka Vlasta Čobal Sedmak: »Poleg napačne barve, ki so jo izbrali za zunanjosti cerkvice, posebno moti povsem neprimerno pobarvana notranjost cerkvice«. To so sicer pobarvali že prej – naši viri so nam povedali, da so notranjost prebelili lani, a restavratorkam naj bi župnik povedal, da so jo prebelili pred tremi leti, ko je bil na fari še prejšnji župnik –, a to pomeni le, da nestrokovnosti že vse odtlej ni opazil nihče.

Tudi po besedah umetnostne zgodovinarke Neve Sulič Urek z mariborskega oddelka zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine je barva, ki jo je Škraban izbral za beljenje zunanjosti, silikatna, ki ni dovolj paropropustna, po njenem pa bo obrtnik iz Murske Sobote moral odstraniti tudi omet, s katerim so mestoma premazali zidec okrog cerkvice. Prav tako bodo morali mojstri odstraniti barvo s krogovičev (detajli okrog oken), saj gre po besedah Sulič Urekove za »vredne kamnoseške detajle«.

Stroške del, ki bodo nastala kot posledica nestrokovno opravljenih dosedanjih prenovitvenih del zunanjosti turniške cerkvice, bo nosila fara. Kdaj bo cerkvica prenovljena pravilno in skladno s kulturno-varstveno zakonodajo, nismo dobili odgovora. Sulič Urekova pravi, da je treba počakati na inšpektorat za kulturo, ki je na ogled že poslal svojega inšpektorja.