»Česa takšnega mesto še ni videlo«

Videomapping mladih koroških ustvarjalcev na pročelju graščine Rotenturn

Objavljeno
13. november 2015 20.05
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Mi smo svet je intermedijski projekt, ki ga Tomislav Gangl z ekipo koroških ustvarjalcev danes pripravlja v slovenjgraškem mestnem jedru in za katerega pravijo, da česa takšnega mesto še ni videlo. Osrednji del bo večerni videomapping, program s plesom, glasbo in videoprojekcijo na pročelju graščine Rotenturn.

Videomapping je delo ekipe animacijskega studia Tomislava Gangla, tema nocojšnje projekcije pa je brez cenzure, politične korektnosti in kompromisa. Avtorji pravijo, da se bodo poklonili paleti razlik med ljudmi, saj si podobno, kot se v naravi nesimetrično razraščajo korenine, vsak človek v svoji unikatnosti in trmi kuje svojo pot.

Moči so združili s Klubom koroških študentov, KMKC Kompleksom Ravne, alternativnim društvom Mad in slovenjgraško občino. Dogodek bo namenjen tudi povezovanju koroških ustvarjalnih sil. Tomislavov brat Aleš je povedal, da so na okroglo mizo, ki bo ob 16. uri v mladinskem kulturnem centru, povabili vse, ki bi lahko pomagali mladim koroškim kulturnikom, tudi župane. A kot pravi: »Vsak ustvarjalec ima svoje želje. Usklajevanje ni preprosto.« Na dvorišču Rotenturna bodo učenci šole Jazz Ravne najprej predstavili projekt Marko Skače, nastopili bodo plesalci in Nina Bizjak z avtorsko poezijo, domači alternativni glasbeni skupini Philom in ZircuS, ki je za deset let ustvarjalnega in spektakularnega delovanja na področju avtorske glasbe in multimedije februarja prejela Bernekerjevo plaketo. Posladek pa bo videomapping ob glasbeni spremljavi ZircuSa. Pri videomappingu so sodelovali številni ustvarjalci: plesna šola Devžej, društvo etnične kulture Ritmi planeta, YONI pool dance plesalke, učenke plesne šole Cora Viento, ilustratorka Leja Pelc in snemalec Matevž Šmon.

Za Tomislava Gangla bo to po projektu Slovenj Gradec skozi čas tretja videomappinška projekcija v domačem mestu, še več so jih pripravili drugod po državi in v tujini, redno sodeluje s skupino Laibach, z njimi je bil tudi v Severni Koreji.