Češnje spet vabijo v Brda

Z Dnevi odprtih kleti in kolesarskim Maratonom češenj se ta konec tedna v Goriških Brdih začenja tradicionalni 51. Praznik češenj.

Objavljeno
31. maj 2017 14.42
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Osrednji dogodki bodo na vrsti drugi junijski knec tedna s slavnostno sejo ob občinskem prazniku, obiskovalcem pa bo predvsem namenjena tržnica s češnjami, ponudba domačih enogastronomskih izdelkov, degustacije, razstava češenj, tradicionalna povorka, koncerti ter bogat otroški in zabavni program.

Tokratna novost bo razstava briške domačije, v kateri želijo pokazati na bogato izročilo in nesnovno dediščino teh krajev, delo domačinov v kuhinji in kleti ter dogajanje v vaški gostilni. Briška poroka bo zaključila praznik 17. junija, letos pa se je nanjo prijavilo rekordnih 65 parov iz vse Slovenije. Sicer bo po besedah Matjaža Prinčiča iz Sadjarskega društva Brda češenj letos dovolj za vse, saj da pridelovalci češenj v Brdih nimajo nikakršnih težav s škodljivci ali boleznimi. Cena kilograma češenj bo enotna med štirimi in petimi evri za kilogram.

Razstava vinogradništva in vinarstva

V Kleti Brda so v sodelovanju z Goriškim muzejem postavili razstavo vinogradništva in vinarstva, ki bo odslej na ogled obiskovalcem največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin.

Razstavo, ki so jo naslovili z Junaki vinogradov − sprehod skozi stoletja vinogradništva in vinarstva v Brdih, je nastala pod strokovnim vodstvom zgodovinarke Tanje Gomiršek in kustosa Herka Sakside. Prikazuje razvoj vinarstva vse od antike dalje, s posebnim poudarkom na vzgoji vinske trte skozi čas. »Posebno mesto v razstavi imajo tudi zanimive briške šege in navade, povezane z vinom,« poudarja Marjana Simčič Humar. V Kleti Brda so v okviru obeležitve 60. obletnice delovanja zadruge v Brdih pripravili še pregled najpomembnejših mejnikov zadružništva in trženja vina v zadnjih šestih desetletjih.

Dobrodelnost

Kolesarski maraton je sicer 20 let nosil ime maraton češenj, lani pa so ga preimenovali v kolesarski maraton junaki vinogradov, češ da se bolj povezuje s korporativno zgodbo in filozofijo Kleti Brda, ki združuje skoraj 400 vinogradniških družin.

»Našim članom pravimo junaki vinogradov, hkrati pa so tudi vsakoletni maratonci po 108 kilometrih dolgi trasi iz Ljubljane na Dobrovo svojevrstni junaki. Z veseljem ugotavljamo, da se je novo ime lepo prijelo. Maraton Junaki vinogradov vsako leto na briške češnje pripelje več kot tisoč kolesarjev in veliko obiskovalcev. Trasa tradicionalnega rekreativnega maratona je ustaljena, s postankom pri Fructalu v Ajdovščini,« poudarja Neja Škrinjar iz omenjene kleti. 

Maraton bo imel tudi dobrodelno noto, kakor tudi druženje ob češnjah in nogometni žogi 4. junija na igrišču v Vipolžah, kjer se bodo med seboj pomerili učenci in učenke OŠ Dobrovo, zdravniki šempetrske bolnišnice, zaposleni na oddelku za invalidno mladino v Stari Gori, briški vinarji, člani društva Vino in ženske Slovenije - Brike v mestu, znani briški športniki in športnice, nekateri junaki Ene žlahtne štorije, pater in duhovnik, direktorji, nekdanji in sedanji slovenski športniki in športnice, trenerji ter politiki. Kapetanka celotne ekipe bo najuspešnejša slovenska umetnostna kotalkarica in ambasadorka Fundacije Vrabček upanja Lucija Mlinarič.

Pohod in vstop v zakon

Isti dan Planinsko društvo Brda že trinajstič pripravlja Pohod od češnje do češnje. Pohodniki Brda na ta način doživijo z druge perspektive, za letošnji pohod pa je društvo pripravilo novo traso, ki bo potekala po severnem delu Brd, delno po poti Čmpevka in delno po drugih poteh. Dolžina pohoda je 11 kilometrov, traja pa največ štiri ure. »Pohod je razgiban, vendar nezahteven, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih. Za hitrejši utrip poskrbita vzpona v Vedrijan in Višnjevik,« pojasnjuje planinsko društvo.

Šesta Briška poroka bo potekala v duhu Zlate Rebule. Med rekordno prijavo 65 parov iz celotne Slovenije se bosta po izboru komisije v Vili Vipolže in kasneje pri Svetem križu v Kojskem poročila 26-letna Amadeja Komprej iz Šoštanja in 28-letni Rok Berce iz Dornberka.