Cesta do starega prelaza čez Ljubelj bo kulturni spomenik

Tržičani bi radi, da se na Ljubelju ohranijo tradicionalne dirke starodobnikov po skoraj trikilometrski makadamski cesti.

Objavljeno
24. april 2013 22.09
Ljubeljska cesta
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič - Tržiški občinski svetniki bodo danes obravnavali odlok, s katerim bodo skoraj trikilometrsko staro makadamsko Ljubeljsko cesto od Lajba do kamnitih piramid na slovenski strani starega mejnega prehoda Ljubelj razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.
Kot je pojasnil direktor občinske uprave Drago Zadnikar, je bilo že lani vprašljivo, ali bi ob upoštevanju zakona o varstvu kulturne dediščine na tej cesti sploh še lahko prirejali Hrastov memorial oziroma v mednarodnem merilu odmevne dirke starodobnikov na stari Ljubelj.

Ljubeljska cesta je bila od leta 1728 najpomembnejša povezava med Dunajem in Trstom, zdaj, ko je zaprta za javni avtomobilski promet, pa je ohranjena takšna, kot je bila pred ukinitvijo prometa leta 1961.

»Z razglasitvijo ceste za kulturni spomenik bi radi zagotovili obstoj in ohranjanje nekaterih izjemnih kulturno-zgodovinskih in tehničnih lastnosti spomenika, starega cestnega prelaza čez Ljubelj, kot tudi vključitev te ceste v turistično ponudbo Tržiča skupaj z opuščenim rudnikom živega srebra v Podljubelju in s podružnico koncentracijskega taborišča Mauthausen,« pravi Drago Zadnikar.

Skladno s sprejetim odlokom dirke starodobnikov ne bi bile več pod vprašajem, seveda pa bi tudi zavarovali cesto pred pred morebitnim uničevanjem v času spravila lesa. V vplivnem območju spomenika bo golosek prepovedan, v njem pa bo tudi prepovedano graditi vlake za spravilo lesa.