Četrti poskus: grad Borl bo spet naprodaj

Nova cenitev še ni znana. V tretjem razpisu so grad in pripadajočo okolico ponujali za 1,615 milijona evrov.

Objavljeno
20. oktober 2013 20.35
fmi*Borl
F. M., Ptuj
F. M., Ptuj

Ptuj – Grad Borl na obronkih Haloz bo ministrstvo za kulturo (MK) znova poskusilo prodati, kar bo že četrti poskus letos.

Razpis bo objavljen do konca leta, ponudbe možnih kupcev pa bodo zbirali neposredno, tako kot pri tretjem poskusu.

Najprej so grad ponujali na dveh neuspelih javnih dražbah. Januarja so grad in pripadajočo okolico ponujali za izklicno ceno 2,23 milijona evrov, na drugi dražbi v aprilu so ceno znižali na 1,9 milijona evrov. Takoj zatem so Borl ponudili v neposredno prodajo in kupiti ga je bilo mogoče za 1,615 milijona evrov.

Javno zbiranje ponudb namreč upošteva tudi ponudbe, ki so 15 odstotkov nižje od ponujene cene, ki je bila takrat 1,9 milijona evrov.

Za četrto letošnjo prodajo pa je MK dalo grajski kompleks oceniti na novo. Kolikšna bo izhodiščna cena četrte ponudbe, še ne vedo: »Ko bo ocena pridobljena, bo sklicana komisija za vodenje in nadzor postopka oddaje oziroma eventualne prodaje državnih kulturnih spomenikov, nato pa bo, predvidoma do konca leta, objavljen ponovni postopek prodaje gradu Borl po metodi javnega zbiranja ponudb z izhodiščno ceno, ki bo temeljila na novopridobljeni cenitvi.«