Četverica prestopa k Socialnim demokratom

Poslanci Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha bodo v sredo vstopili v poslansko skupino SD, so potrdili v SD. Miran Potrč je ob tem dejal, da je zadovoljen, da so pogovori sklenjeni.

Objavljeno
20. marec 2007 19.40
Ljubljana - Poslanci Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha bodo v sredo vstopili v poslansko skupino SD, so danes potrdili v SD. Vodja omenjene poslanske skupine Miran Potrč je ob tem dejal, da je zadovoljen, da so pogovori sklenjeni.

"Mislim, da ni več nobenega razloga, da bi to tajili. Da, mi štirje smo," pa je vstope nekdanjih poslancev LDS v poslansko skupino SD potrdil še Pavliha in dodal, da so bili pogovori uspešno zaključeni. Vstop v poslansko skupino SD sta potrdila tudi Lavtižar Beblerjeva in Cvikl.

Ponedeljkov izstop iz LDS

Kot je znano, so poslanci Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha v ponedeljek izstopili iz poslanskega kluba LDS.

Ko se bodo omenjeni štirje poslanci pridružili SD, bo ta s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. LDS pa bo po moči v parlamentu še šibkejša, s 13 poslanci na tretjem mestu. Poleg tega pa se napovedujejo še nekateri izstopi iz LDS: v skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber, Mitja Slavinec in Vili Trofenik v prihodnje opravljali funkcije samostojnih poslancev.

LDS zapuščajo najvidnejši člani

Preden je LDS zapustila skupina šestih poslancev, ki so kasneje ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih, je imela liberalna demokracija 23 poslancev. Kot je znano, so stranko januarja zapustili nekateri izmed najvidnejših članov, Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber. V februarju pa so iz stranke izstopili še poslanci Pavel Gantar, Davorin Terčon, Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Alojz Posedel.

SD, ki jo zadnje javnomnenjske raziskave uvrščajo na sam vrh na slovenskem političnem prostoru, bo s štirimi novimi poslanci postala najmočnejša opozicijska stranka ter najbolj resna tekmica vladni SDS za politični primat na parlamentarnih volitvah prihodnje leto.