»Ko postane prenevarno, je hišo treba prepustiti vodi«

Ljudem v Loški dolini kljub umiritvi vodostajev še ni odleglo. Naraščanje ojezeritve bi lahko ogrozilo še 14 hiš.

Objavljeno
13. november 2014 08.42
Poplave
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Loška dolina - »Šele danes, ko ni dežja in se je vse nekoliko umirilo, se prav zavedam, kaj vse smo doživeli v tednu dni,« nam je danes dejal eden izmed lastnikov poplavljenih hiš v Loški dolini. Zaradi umiritve položaja imajo gasilci in civilna zaščita kratek čas za razmislek, kako naprej, če se bodo uresničile napovedi o ponovnem dežju.

V Loški dolini je poplavljenih 50 objektov, pol od tega stanovanjskih, in če bi se gladina »jezera« ponovno začela zviševati, lahko poplavi še najmanj 14 hiš in nekaj gospodarskih objektov.

Župan Janez Komidar in v štabu civilne zaščite razmišljajo o preventivnih ukrepih v primeru ponovnega dvigovanja gladine. Oziroma o tem, kako bi se dalo prehiteti vodo in pri najbolj ogroženih že prej pripraviti varovalne pregrade. Vreč s peskom ne polnijo več, nekaj jih imajo še v rezervi. Vojake in gasilce so poslali počivat, na terenu je le dežurna ekipa.

V Pudobu v vodi do okenskih polic v pritličju stojita dve hiši, še sedem jih vodi kljubuje s pregradami in črpalkami. Pri Zdenku Trudnu so gasilci in sosedje okoli hiše najprej zgradili en »obrambni zid«, na najbolj šibkem delu so zgradili še enega, nato pa še tretjega še bliže hiši. Ogrožala je ni le površinska voda, vse bolj je voda v tleh začela dvigovati tudi tlake. »Težko je bilo, toda odločiti se je bilo treba. Ko ne gre več, je hišo treba prepustiti vodi. Gasilci, ki imajo izkušnje zadnjih poplav v Lazah, so mi svetovali, naj hišo raje prepustim počasnemu zalitju kot nevarnemu naraščanju pritiska vode in počasnemu poplavljanju s tal, kar bi popolnoma poškodovalo tlake. Vodo smo začeli spuščati v pritličje, mamino stanovanje. Zvečer je voda na eni točki razmaknila protipoplavne vreče in v trenutku butnila v hišo,« je danes pripovedoval Zdenko Truden, z družino nameščen pri sorodnikih v sosednji vasi. V Loški dolini je preseljenih 28 ljudi.

»Šele danes sem se prvič pošteno umil, naspal pa še ne, saj sem zadnjo noč pomagal dežurati sosedu, ki je meni pomagal štiri prejšnje noči. Saj veste, stalno je treba preverjati črpalke, greznico, odtoke, stalno opazovati raven gladine, pa tudi sicer, kdo bi spal, ko ti drugi čuvajo hišo. Sosedi smo se izmenjevali čez dan in noč, ves čas so nas obiskovali gasilci,« pravi Truden.

Hiše imajo »merilno postajo«

Vsaka ogrožena hiša v Loški dolini ima po novem svojo »merilno postajo«. Trudnova merilna točka na dovozu k hiši je zalita, pri hiši v Markovcu, ki z dvema vogaloma še stoji na suhem, si višino gladine označujejo na zidu na vse bolj poplavljenem vrtu. Tudi pri njih so nam povedali, da jih je najprej ogrožal Obrh, nato pa nič manj voda iz tal, ki počasi zaliva tla v pritličju, odkoder so se morali izseliti. »Včeraj sem na televiziji videla posnetke z Bača. Pri nas je hudo, ampak kako hudo je šele tam!« je dejala gospa. V Nadlesku gopodar hiše, ki jo še vedno brani z »nasipom«, meritve opravlja z letvico, ki jo na določenem mestu potopi v vodo in na njej označi trenutno raven gladine. In danes ni naraščala.

Toda vode na Ilirskobistriškem, tudi na Baču na zgornjepivški planoti, so (bile) drugačne. Pridrvijo in kakor pridrvijo, praviloma tudi odtečejo. V sredo je bil pogled na reko, deročo skozi vas, strašljiv, vendar so vodo s prekopoma pod Koritnicami preusmerili in čez eno zaprto cesto do Koritnic začeli graditi improvizirani most. Danes so jo v hišah imeli tudi 60 centimetrov, toda danes je ni več. Voda na Loško polje, 15 milijonov kubičnih metrov je je, pa pridrvi in ostane. In hiše v njej.

Vode je ogromno. V Markovcu je je, pravijo, gotovo poldrugi meter več kot pozimi. Ne le domačini, tudi strokovnjaki še nimajo povsem zanesljive razlage, od kod toliko vode.

»Možnih razlag je več. Natančne slike prostorske porazdelitve padavin v zaledju Loške doline še ne poznamo. Reki Cerkniščica in Iška, ki sta v enem dnevu dvakrat porasli do izjemnih pretokov, sta zagotovo močna indikatorja, da so na širšem območju Blok lahko lokalno padle tudi večje količine padavin od zabeleženih v naši opazovalni mreži. Drugi razlog je lahko ta, da je dotok v Loško dolino izpod Babnega polja, iz Trbuhovice, trenutno zelo velik zaradi obilnih padavin na drugi strani meje s Hrvaško,« so pojasnili hidrologi prognostiki z agencije za okolje.

Župan Loške doline Janez Komidar letos že četrtič, najprej po januarskih poplavah, nato pa po žledu in ponovnih poplavah, »pod polno obremenitvijo in polnim čutom za občane« organizira, koordinira, obiskuje ogrožene in kdaj tudi sam kam odpelje protipoplavne vreče. V soboto je v svojem mobilniku naštel 273 odgovorjenih klicev. »Gre tudi za kombinacijo adrenalina, stresa, neprespanosti. Kljub temu fantje in dekleta delujejo profesionalno. Napake pa so možne, tako kot povsod, kjer se dela,« dodaja.