Čez tri leta soline varnejše pred poplavami

Obnova je hkrati prvi korak k urejanju kanala, ki ločuje krajinski park in več sto nedovoljenih privezov.

Objavljeno
04. februar 2013 17.10
*bsu* Kanal Jernej -plovila na udaru
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Seča - Podjetje Soline začenja danes obnavlajti zid na levem bregu kanala Jernej. Čeprav so se z občino Piran dogovarjali, da bi hkrati obnovila desni breg, se ta zaradi pomanjkanja denarja za to ni odločila. Utrditev kilometra obrambnega zidu, ki sečoveljske soline s severne strani ščiti pred poplavami, bo Soline stala tri milijone.

Obnova je hkrati prvi korak k urejanju kanala, ki ločuje krajinski park in več sto nedovoljenih privezov. Soline so v okviru projekta Life Mansalt dobile milijon evrov, s katerim bodo obnovili 300 metrov zidu, v naslednjih dveh letih pa bo država za utrditev 700 metrov zidu namenila še še dva milijona evrov iz sredstev za sanacijo solin.

Pri prenovi zidu gre za tehnično zapleten postopek

Vzdolž Jernejevega kanala je na levi strani zid dolg približno dva kilometra, vendar v zgornjem delu ni tako hudo poškodovan in ga bodo zato popravili kasneje. Zid je najbolj načet na ustju kanala, zato bodo tam tudi začeli dela in se postopoma pomikali proti notranjosti. Kanal je od danes do konca leta zaprt za plovbo med 7. in 17. uro, julija in avgusta bodo dela prekinili. Zaporo plovbe je dovolila Uprava RS za pomorstvo na zahtevo občine Piran. Kot nam je povedal Klavdij Godnič dela ne bodo motila štirih ribogojcev in školjkarjev, s katerimi bodo našli dogovor za bolj ali manj nemoteno plovbo. Ribiško pristanišče je namreč povsem v ustju kanala.

Pri prenovi zidu gre za tehnično zapleten postopek, saj morajo ob zidu najprej zgraditi varovalni leseni opaž, s katerim bodo pridobili ozek hodnik kopnega, ki bo omogočal gradnjo zidu na »suhem«. V mulj bodo zabili več sto 7 metrov dolgih lesenih pilotov, ki bodo temelj kamnitega zidu iz avtohtonega peščenjaka. Na vrhu bodo zid zaključili s kamnito »kapo«, za zidom pa bo lapornat nasip, pomešan s posušenim blatom. Zid bo dovolj visok, da bo ubranil tudi najvišje plime.

Direktor Solin Klavdij Godnič je povedal, da so za popravilo zidu pred dnevi z javnim naročilom kupili plavajoči bager Draga 3, ki bo ključno pripomogel pri delih. Za 12 metrov dolgo in skoraj pet metrov široko plovilo, ki ga je posebej zanje izdelal samostojni podjetnik Marijan Pörš, so plačačli 232.800 evrov.

Prenova bi stala najmanj 10 milijonov evrov

Soline so se dogovarjale z občino Piran, da bi ta sočasno začela prenovo desnega brega kanala, kjer je približno 350 nedovoljenih privezov in bi ga bilo prav tako nujno prenoviti. Vendar občina za to nima sredstev, investitorja, ki bi bil pripravljen vlagati v premalo donosne komunalne priveze, pa ni našla. Podžupanja Meira Hot je pojasnila, da bi morali spremenili koncesijsko pogodbo, ki bi omogočila ureditev komercialnih privezov, nekakšno marino, če bi hoteli najti investitorje. Prenova bi stala najmanj 10 milijonov evrov, saj bi bilo treba zgraditi vso infrastrukturo, zvišati cesto, poskrbeti za sprehajališče in kolesarsko stezo ter urediti priveze.

Idejne načrte so že izdelali, leta 2005 so sprejeli tudi lokacijski načrt, ki pa ostaja pobožna občinska želja. Za projekt doslej namreč niso znali pridobiti evropskih sredstev, čeprav bi bila ureditev meje krajinskega parka idealna priložnost za kandidiranje kakšnem od evropskih programov.