Čezmejna izposoja koles je padla v vodo

Novogoriška občina z videmsko družbi In Bici očitno ne bo sodelovala, za izposojo bodo poskrbeli kar sami.

Objavljeno
13. avgust 2013 16.13
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Obe Gorici očitno ne bosta povezani s sistemom izposoje električnih koles. Novogoriška občina je namreč prekinila pogodbo z videmsko družbo In Bici, ki bi morala tako kot v sosednji Gorici tudi v mestu vrtnic poskrbeti za opremo postaj za izposojo koles. »Pogodbo z njimi smo sklenili že oktobra lani,« poudarja novogoriški župan Matej Arčon.

Projekt čezmejne izposoje električnih koles ima resnično dolgo brado. Medtem ko v sosednji Gorici sistem izposoje uspešno deluje že od lanskega maja – Italijani so vanj na začetku vložili približno 172.000 evrov, od katerih je 140.000 evrov dalo italijansko ministrstvo za okolje – v Novi Gorici nanj brezuspešno čakajo že skoraj leto dni. Naj spomnimo, da so izposojevalne postaje za 35 koles v Gorici uredili na trgu pred županstvom, ob parkirišču pred železniško postajo, na Travniku, pred sedežem videmske univerze in ob parkirišču drevoreda Oriani. V Gorici si je kolo mogoče izposoditi tudi z deželno elektronsko zdravstveno izkaznico, Gorica pa je bila tako prva občina v državi, ki je ta dokument uporabila še v drug namen.

Podoben sistem bi moral zaživeti tudi pri nas, a so načrti za avtomatizirano izposojo splavali po vodi. Družba In Bici iz Vidma, ki bi morala nalogo izpeljati, se namreč ni držala dogovora. Zato so ji Novogoričani nedavno poslali ultimat, na katerega se sploh niso odzvali, zdaj pa se je tukajšnja občina odločila za dokončno prekinitev pogodbe.

»Preveč je bilo izgovorov in odlašanja, zgodilo pa se ni nič,« odločitev pojasnjuje novogoriški župan Matej Arčon. O morebitni odškodnini ne razmišlja, saj pravi, da je sklenjena pogodba ni definirala. »Za izposojo bomo poskrbeli sami. Pripravili bomo javno povabilo, da ugotovimo, kdo so potencialni interesenti za izposojo koles v mestu, potem bomo šli naprej,« je za Delo še povedal Arčon.

Dodal je, da se je o projektu tudi že pogovarjal s predsednikom Hitove uprave Dimitrijem Picigo. »Če se bodo v Hitu za sodelovanje odločili in bomo za začetek kolesa lahko postavili pred njihove hotele Park, Perla in Sabotin v Solkanu, bo to zelo dobro. Več kot bo posametnikov in organizacij, ki bi se projektu priključili, bolje bo,« meni župan, ki je prepričan, da je zanimanje potencialnih uporabnikov izposoje električnih koles v Novi Gorici veliko. Izposoja bo najverjetneje brezplačna oziroma s kavcijo, kolo pa bo treba vrniti na mestu izposoje.

Pred Eda centrom, kjer bi postajališče koles moralo zaživeti že v sklopu lanskoletnega tedna mobilnosti (torej septembra lani), medtem kolesa še vedno bolj ali manj samevajo. Župan poudarja, da postajališče tam lahko ostane za uporabo obiskovalcem iz Gorice ali pa naj družba In Bici odpelje, od koder je prišlo.