Občine bodo tožile državo

Združenje občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije nezadovoljna z uredbo o vnovični zamrznitvi cen komunalnih storitev.

Objavljeno
14. september 2012 19.09
Posodobljeno
14. september 2012 19.52
mpi_plicanic
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Spodnja Slivna, Litija - Nezadovoljni z vladno uredbo o vnovični zamrznitvi cen komunalnih storitev, so predstavniki Združenja občin Slovenije (ZOS) in Skupnosti občin Slovenije (SOS) na včerajšnji skupni seji napovedali tožbo proti državi.

Odkar so cene komunalnih storitev od leta 2003 zamrznjene, stroški pa naraščajo, morajo razliko v ceni vodarine in komunalnih odpadkov občine financirati iz lastnih proračunov.

To je nezakonito, opozarjajo župani. V reprezentativnih združenjih so včeraj zaman čakali ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča in ministra za finance Janeza Šušteršiča (prišli so samo uradniki obeh ministrstev).

Sprejeli so sklep o čimprejšnjem sestanku vseh 211 županov in da bodo pisali predsedniku vlade Janezu Janši o problemih občin.

Združenji nasprotujeta spremembi zakona o financiranju občin ter pričakujeta, da ostane povprečnina v letu 2013 na letošnji ravni, torej 548 evrov na prebivalca, ter da vlada začne takoj spreminjati zakonodajo o uravnoteženju javnih financ za občine.

Župani so vlado še pozvali, naj deset odstotkov javnih uslužbencev vrže iz služb, ker tako in tako nič ne delajo.