Čistilne naprave v Zagorju ob Savi še ne bodo gradili

Švagan meni, da razveljavitev ne bo zavrla poskusnega zagona naprav v drugih občinah, predvidenega leta 2015.

Objavljeno
01. oktober 2012 19.50
Posodobljeno
01. oktober 2012 21.00
*iza* Švagan Ozadja
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorje - Razveljavitev razpisa za gradnjo centralne zagorske čistilne naprave (CČN) in kanalizacije ter pritožba na državno revizijsko komisijo ne bosta ogrozili 27 milijonov evrov vrednega projekta štirih občin v porečju srednje Save, je poudaril župan Matjaž Švagan.

Po županovih besedah pritožba in razveljavitev ne bosta zavrli niti poskusnega zagona naprav, ki je v Litiji, Šmartnem, Zagorju in Radečah predviden leta 2015. Vendar strah, da zaradi večletnih zapletov z zagorsko CČN pade celoten projekt in s tem 17 milijonov evropskega denarja, oziroma da pade »samo« gradnja zagorske CČN, ni neutemeljen.

Za več 100.000 evrov pritožb

Naprava je bila najprej del velikega projekta petih oziroma šestih občin ob srednji Savi, ki je zaradi težav z zemljišči v Zagorju in Litiji razpadel na trboveljsko-hrastniški in na »preostali« del. Zadnji bo ob poskusnem zagonu za prvim zaostajal šest let.

Na zagorsko CČN, ki velja za finančno najzahtevnejšo ekološko investicijo zadnjega desetletja v občini, se je do zdaj »nalepilo« za več 100.000 evrov pritožb (občina je lastnikom zemljišča za CČN v Rodežu izplačala več kot 200.000 evrov odškodnine), vmes je za male čistilne naprave do 2000 populacijskih enot, kakršna bi morala biti izlaška, državi zmanjkalo denarja, zaradi neustreznih in nesprejemljivih ponudb pa je župan Matjaž Švagan v začetku septembra razveljavil še razpis za zagorsko CČN: »Zavedam se odgovornosti in posledic.«

Radeško CČN gradijo že od leta 1989

Medtem ko sta se v domnevno spornih poslih okrog drugih slovenskih čistilnih naprav najpogosteje pojavljali imeni družb Riko in JHP Jane Habjan Piletič v nasprotju z Litijo, Šmartnim in Radečami v zagorski »zgodbi« najdemo le Piletičevo. V Litiji, Šmartnem in Radečah so brez zadržkov privolili v sodelovanje z JHP, podjetjem za pripravo projektantske dokumentacije, in nato še z izbranim izvajalcem del, ljubljanskim Rikom.

Piletičevo, ki se je v občinah z načrtovano 27-milijonsko investicijo pojavljala tudi v dvojni vlogi - v komisijah za izbiro najboljšega ponudnika za gradnjo CČN -, so v Zagorju iz komisije zaradi mogočega interesa konfliktov odslovili. V litijski komisiji pa Piletičeva, ki je po pisanju Dnevnika zanikala možnost konflikta interesov, ni imela glasovalne pravice.

Po podatkih Supervizorja je družba JHP od občine Zagorje v pol leta prejela 23.600 evrov, od Šmartna 13.300 evrov, od Litije skoraj 32.000 evrov, od občine Radeče pa v petih transakcijah lani dobrih 60.000 evrov. Zanimivo je, da je treba radeško CČN le končati oziroma jo rekonstruirati, saj poteka gradnja že od leta 1989, ko je bil zanjo izdelan idejni projekt, a vse do danes, predvsem zaradi pomanjkanja sredstev, ni napredovala.

Zagorjani so na razveljavljeni razpis, vreden 11 milijonov evrov, prejeli šest ponudb za gradnjo kanalizacijskega sistema in dve ponudbi za čistilno napravo. Za dela so se potegovali Gorenjska gradbena družba, AGM Nemec iz Sedraža, Pomgrad, His, JV Hip Plus in Albet Godina, za gradnjo CČN pa le Pomgrad in Gorenjska gradbena družba - ne pa tudi, zanimivo, Riko.

Četrti po višini oddane ponudbe, Albert Godina, se je zaradi neizbora pritožil na državno revizijsko komisijo. Zagorjani so njegovo pritožbo zavrnili. Presoje še ni, Švagan pa nov razpis za CČN pričakuje v mesecu dni. Neuradno so v Zagorju že najeli novo strokovno ekipo za pripravo razpisa in izbor izvajalca.