Civilna iniciativa za ohranitev samostojne Topolšice

Po mnenju civilne iniciative je hitenje s pripojitvijo Bolnišnice Topolšica k celjski bolnišnici škodljivo.

Objavljeno
12. junij 2017 20.48
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Topolšica - »V likvidnostne težave nas je spravila obnova, ne poslovanje bolnišnice. Za pripojitev k celjski bolnišnici ni ekonomskih izračunov, niti vsebine niti opisa dela za delavce, kje bomo delali,« je nasprotovanje pripojitvi povzela predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Bolnišnice Topolšica Suzana Platovšek. Podpise proti pripojitvi že zbirajo.

Civilna iniciativa je nastala po zboru delavcev v bolnišnici prejšnji teden, da bi sindikati za pomoč in podporo v boju proti pripojitvi bolnišnice prosili širšo lokalno skupnost. Današnji prvi zbor civilne iniciative z vodstvom bolnišnice in predstavniki lokalne skupnosti je pokazal, da si v Topolšici želijo samostojno bolnišnico in ne le poslovno enoto celjske bolnišnice.

Ne glede na želje lokalne skupnosti pa gre proces pripojitve dalje. Prejšnji teden sta bolnišnici iz ministrstva za zdravje dobili navodila, da morajo do 22. junija pripraviti načrt zdravstvenih programov, ki bi jih izvajali v Topolšici, celoten dokument pridružitve naj bi bil za vlado pripravljen do 6. julija, tako da bi vlada pridružitev lahko obravnavala že na zadnji seji pred počitnicami. Ministrstvo za zdravje, kot so nam sporočili iz SB Celje in kot je potrdil v. d. direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, načrtuje pripojitev 1. oktobra oziroma najkasneje do 1. novembra. Z ministrstva nam na nekaj vprašanj glede pripojitve od petka niso utegnili odgovoriti.

Tudi ekonomsko nesmotrno?

Na zadnjih obiskih predstavnikov ministrstva v Topolšici, vključno z ministrico Milojko Kolar Celarc pred dobrim mesecem dni, ni nihče govoril o morebitnem zmanjšanju zdravstvenega programa v bolnišnici. Danes je to spet neznanka, kot razlaga Šorli: »Ne znam odgovoriti ali bo vse v Topolšici ostalo, predlogov je več. Če z združevanjem želimo doseči nekaj novega, potem je seveda logično, da vsega, kar je zdaj tu, ne bo. Navodila ministrstva so precej nasprotujoča.«

Šorli opozarja tudi na dejstvo, da pripojitev ekonomsko ni upravičena: »Pričakoval sem izračun, kaj pripojitev pomeni, a ga ni. Po mojih izračunih pa bo enoten zavod, pridelal letno dober milijon evrov primanjkljaja. Letno namreč okoli 230 bolnikov celjska bolnišnica pošlje k nam v obravnavo, en tak bolnik stane v povprečju okoli 5000 evrov. Doslej smo obravnavo teh bolnikov zaračunali oboji, zdaj bo to storil le en zavod, kar pomeni, da bo na izgubi okoli milijon evrov. Pa v to ni vštet prevoz do Topolšice, ki bo zdaj štel kot znotrajbolnišnični transport in ga bo moral plačati ta novi združeni zavod. Prevoze med bolnišnicami sicer plača ZZZS.« Tudi to bo še treba urediti, saj Topolšica sodi pod koroški ZZZS.

(Pre)hitro ministrstvo

Šorli je prepričan, da se ministrstvo loteva pridružitve prehitro: »Stvari niti blizu niso, da bi jih lahko dobro pripravili. Medtem se odpirajo novi problemi v zdravstvu. Kako bodo javni zavodi sploh preživeli poletje? Kar nekaj jih konec poletja ne bo imelo za plače.« V Topolšici so plače danes dobili, potem ko je vlada prejšnji teden zagotovila 490.000 evrov za poplačilo izvršb. Bolnišnica je imela zaradi finančnih težav letos blokiran račun, denar za aprilske plače je že maja morala zagotoviti vlada. Bolnišnico je v tak položaj pahnila obnova, sum kaznivega dejanja pri tem že preverjajo organi pregona, Topolšica pa je ostala s šestimi milijoni evrov dolga.

V Celju bodo na pripojitev pristali zgolj, če bodo vse obveznosti Topolšice poravnane pred pripojitvijo. Upora zaposlenih v Celju, če finančne obveznosti Topolšice ne bodo prenesene na celjsko bolnišnico, ne pričakujejo.