Članarine v mednarodnih organizacijah Slovenijo stanejo več kot 30 milijonov evrov

Največ odšteje za članstvo v Združenih narodih in njihove mirovne operacije - več kot osem milijonov evrov.

Objavljeno
02. januar 2014 10.07
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA

Ljubljana,- Slovenija je včlanjena v več kot 250 mednarodnih organizacij, za članarine pa je lani namenila prek 30 milijonov evrov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Največ odšteje za članstvo v Združenih narodih in njihove mirovne operacije - več kot osem milijonov evrov.

Kot je razvidno iz podatkov urada vlade za komuniciranje, imata med ministrstvi daleč največ obveznosti do mednarodnih organizacij ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo. Zunanje ministrstvo je v letu 2013 za članarine odštelo več kot 20 milijonov evrov, obrambno ministrstvo pa 10.910.000 evrov.

Več kot milijon evrov sta za članarine namenili še ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (1.980.000 evrov) in ministrstvo za kmetijstvo in okolje (1.170.000 evrov).

Zunanje ministrstvo je pristojno za 21 mednarodnih organizacij, največ pa odšteje za članstvo v ZN in njihove mirovne operacije. V proračun ZN je po podatkih Ukoma prispevalo 2.138.618 evrov, znesek za mirovne operacije pa znaša okoli šest

milijonov. Druga najvišja postavka je članarina za organizacijo na gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki znaša 2.729.577 evrov.

Kot so sporočili iz Mladike, zunanje ministrstvo članarine za veliko večino mednarodnih organizacij in povezav plačuje redno, večji dolg pa ostaja za plačilo članarine v OECD (2,8 milijona evrov) in računov za mirovne operacije ZN (okoli 12,3 milijona evrov).

Zaradi občutnega krčenja sredstev za zunanje ministrstvo sta odbora DZ za zunanjo politiko in zadeve EU vladi predlagala, da proračunske postavke, vezane na plačilo članarin mednarodnim organizacijam, plačilo mednarodnih operacij in druge mednarodne obveznosti države, z zunanjega prenese na finančno ministrstvo, saj gre za obveznost države. Minister Karl Erjavec njihov predlog podpira.

Obrambno ministrstvo prispeva približno 4,4 milijona v tri skupne proračune zveze Nato - civilni in vojaški proračun ter program Natovih varnostnih investicij. Poleg tega poravnava obveznosti za zagotavljanje strateškega transporta, delovanje večnacionalnih poveljstev in centrov odličnosti ter Natovo podporno agencijo (NSPA), ki na letni ravni znašajo 3,4 milijona evrov.

Na obrambno ministrstvo so padle tudi obveznosti iz enkratnih projektov, in sicer za gradnjo Natovega sedeža (1,1 milijona evrov) in sistem terenskega nadzora (1,8 milijona evrov).

Delnice v finančnih institucijah

Finančno ministrstvo sodeluje z vrsto mednarodnih finančnih institucij in mednarodnimi organizacijami s področja financ - Mednarodnim denarnim skladom (IMF), skupino Svetovne banke (WB), Evropsko investicijsko banko (EIB), Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), Razvojno banko Sveta Evrope (CEB), Medameriško razvojno banko (IBD) in Evropskim mehanizmom za stabilnost (EMS).

Kot pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, Slovenija v teh finančnih institucijah sodeluje kot delničarka, torej z vplačilom kapitala, in ne preko članarin.

Po podatkih Ukoma Slovenija lani zaradi varčevalnih ukrepov ni izstopila iz nobene mednarodne organizacije, je pa v letu 2012 iz dveh - Evropskega centra za mednarodno ekonomijo (Bruegel) in Centra Jugovzhodne Evrope za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj (Selec). Skupni prihranek znaša okoli 80.000 evrov na leto.