Člani odbora za obrambo zadovoljni z vpogledom v dokumentacijo

Član parlamentarnega odbora za obrambo Aurelio Juri je dejal, da je danes povsem jasno, da za 135 oklepnikov z vso potrebno opremo 63 milijard tolarjev ne bo dovolj.

Objavljeno
24. januar 2007 21.04
Karl Erjavec
Ljubljana - Člani parlamentarnega odbora za obrambo so po današnjem vpogledu v vso dokumentacijo v zvezi z razpisom in nabavo kolesnih oklepnih vozil 8x8 izrazili zadovoljstvo, saj so "razčistili, kaj lahko poslanci počnejo na tem področju", je v izjavi za medije po sestanku dejal predsednik odbora Anton Anderlič. Član odbora Aurelio Juri (SD) je dodal, da je kolizija le v dinamiki dobave, saj je "danes povsem jasno, da za 135 oklepnikov z vso potrebno opremo 63 milijard tolarjev (262,9 milijona evrov) ne bo dovolj". Predsednik odbora Anderlič je tudi povedal, da je bil sam razpis precej ohlapen.

Anderlič se je med drugim vprašal, koliko bo na koncu ta posel zares veljal, saj je 25 vozil neopremljenih, njihova nadgradnja pa se bo opravila predvidoma v naslednjih letih. "Jasno je, da bo vse skupaj preseglo 63 milijard tolarjev," je dejal tudi Anderlič ter dodal, da se "razlikujejo tudi roki v dobavi, saj je bila predvidena hitrejša dinamika v bližnjem času ". Poudaril je še, da niso dobili podatka, koliko bo na koncu dejansko stal nakup 135 vozil v konfiguraciji vključno z navigacijskimi in telekomunikacijskimi sistemi.

Minister Erjavec kljub prepovedi Patrie poslancem pokazal vso dokumentacijo

Minister za obrambo Karl Erjavec pa je pojasnil, da so člani odbora danes lahko vpogledali v razpisno dokumentacijo in obe ponudbi, ki sta bili dani (Sistemska tehnika in Rotis), ter v pogodbo z vsemi prilogami. Ob tem je Erjavec izrazil zadovoljstvo, saj zaradi varovanja poslovne skrivnosti prej niso mogli odgovarjati na vsa vprašanja parlamentarnega odbora, ki nadzoruje delo ministrstva.

Erjavec je tudi dejal, da je bila pogodba sklenjena v skladu z veljavnimi razpisom, obenem pa vztraja pri tem, da bodo nabavili 135 vozil s konfiguracijami, ki so bile opredeljene v razpisu, in to za 63 milijard tolarjev. "Prepričan sem, da smo za Slovensko vojsko opravili dober nakup vozil, ki pomenijo zelo veliko za nadaljnji razvoj zmogljivosti slovenskih sil," je še dejal.

Kot je znano, je minister danes med obiskom vojašnice Franca Rozmana Staneta napovedal, da bo omogočil članom odbora DZ za obrambo vpogled v vso dokumentacijo. Za vpogled je sicer sprva zaprosil Patrio, ki tega ni dovolila, a kot je danes še povedal minister, je na podlagi mnenja predsednika DZ Franceta Cukjatija dobil pravno podlago za vpogled. Ta se namreč sklicuje na 45. člen poslovnika DZ, po katerem je vlada dolžna poročati o vseh zadevah poslancem, v kolikor zakon ne določa drugače.

Hkrati pa je poudaril, da zakon tudi določa, da so poslanci po vpogledu zavezani k molčečnosti, kar pomeni, da so odgovorni, v kolikor bi te podatke izdali v javnost.

Erjavec je še danes ob obisku vojašnice dejal, da na ministrstvu nimajo kaj skrivati, saj so zadeve potekale v skladu s predpisi. Dodal je še, da je informacija, da so določena vozila brez specialnih konfiguracij, netočna. Predmet razpisa ni vseboval specialnih konfiguracij za 25 vozil, ampak je šlo samo za nakup osnovnih verzij, zato je Erjavec zatrdil, da je izpolnil obljubo glede nakupa 135 vozil.

Anderlič: 10. bataljon pripravljen na odhod na Kosovo

Člani odbora za obrambo so se med obiskom vojašnice seznanili tudi s pripravljenostjo 10. bataljona 1. brigade Slovenske vojske za odhod na Kosovo. Po besedah Anderliča so ocenili, da je enota pripravljena na odhod na Kosovo, a vendar z nekaterimi pomanjkljivostmi. Glede teh odbor še čaka na poročilo vojske, da bodo lahko na podlagi tega preučili zadevo.