Člani SDS morajo novačiti udeležence protesta Zbora za Republiko

Iz Litije bo predvidoma krenil en avtobus, v Celju trdijo, da niso dobili nobenih navodil, udeležba je menda »popolnoma prostovoljna«.

Objavljeno
06. februar 2013 11.26
Posodobljeno
06. februar 2013 11.26
S. P., Delo.si, Bojan Rajšek, Litija, Brane Piano, Celje
S. P., Delo.si, Bojan Rajšek, Litija, Brane Piano, Celje

Dokument so objavili na spletni strani Novomeškega Čuvarja, dokazuje pa, da je predsednik mestnega odbora Slovenske demokratske stranke (SDS Novo mesto) in državni svetnik Bojan Kekec od članov novomeškega izvršilnega odbora stranke v dokumentu zahteval, da morajo člani stranke »poleg svoje udeležbe zagotoviti še najmanj tri udeležence za javni shod 8.2. 2013 v Ljubljani.«

Kekec od članov SDS zahteva celo poimenski seznam.

Veliki javni shod je stranka SDS napovedala s tvitom 11. januarja 2013.

Dokument dokazuje, da se je SDS aktivno vključila v organizacijo shoda 8. februarja. Gre za vabilo, na katerem je podpisana Slovenska demokratska stranka in je namenjena dolenjskim članom SDS. V njem je navedeno, da bo za vse, ki se bodo udeležili shoda Zbora za republiko, zagotovljen brezplačen avtobusni prevoz.

Kekec tudi jasno pove, kakšen je cilj shoda: »Cilj je, da se nas zbere resnično veliko in da tudi mi pokažemo svojo organiziranost in moč. Prevoz bo organiziran, ker gre za prost dan, si rezervirajte termin. Na zborovanje pa pripeljite čim več svojih znancev in prijateljev. O nadaljnjih aktivnostih boste obveščeni.«

Kot kaže, se bodo avtobusni prevozi financirali tudi iz državnega proračuna.

Iz Litije bo na provladni protest krenil vsaj en avtobus

Petkovega protestnega shoda Zbora za Republiko se bodo udeležili tudi članice in člani občinskega odbora SDS iz Litije, ki jih zadnje dni po telefonu in po elektronski pošti vneto vabi njihov predsednik Primož Lambergar.

Kakor smo uspeli zvedeti, se bodo v Ljubljano odpeljali z najmanj enim avtobusom. Njihov član, ki ne želi biti imenovan pravi, da bodo malo zapeli pod slovenskimi zastavami in se vsi skupaj zavzeli za uveljavitev pravne države, ter da na prireditvi ne pričakuje kakršnih koli izgredov.

Predsednik regijske koordinacije SDS za Dolenjsko in Belo krajino Albert Pavlič je na vprašanje Dela, ali se bo članstvo organizirano podalo na protestni shod Zbora za republiko odgovoril, da vprašanje ni postavljeno korektno.

»Dolenjska regija SDS z Zborom za republiko v tem trenutku nima nobenih kontaktov,« je povedal Pavlič. Na vprašanje, ali se bo protestnega shoda udeležil, je Pavlič rekel, da kot državljan na vprašanje ne bo odgovoril, o morebitni udeležbi pa bo razmislil kot davkoplačevalec republike Slovenije.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad (SDS) je za Delo povedal, da nima podatkov o tem, da bi se ljudje množično organizirali in jutri z avtobusi odpeljali v Ljubljano, a se bo kljub temu iz tega območja protestnega shoda udeležilo veliko ljudi.

Predsednik celjskega odbora SDS Janko Požežnik pa je za Delo odločno zagotovil, da v Celju niso dobili nobenih navodil, da morajo zagotoviti udeležbo na zborovanju v Ljubljani in da je odhod nanj, vsaj kar se članov celjske SDS tiče, »popolnoma prostovoljen«.

V SDS so dozdajšnje dogajanje pred napovedanim zborom označili za demoniziranje, predstavili pa so tudi vsebino in potek pridobivanja dovoljenja za protest.