Cotmanova podpisala invalidsko konvencijo

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je v petek na sedežu ZN v New Yorku med prvimi podpisala novo mednarodno konvencijo o pravicah invalidov.

Objavljeno
31. marec 2007 16.06
New York - Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je v petek na sedežu ZN v New Yorku med prvimi podpisala novo mednarodno konvencijo o pravicah invalidov, kot tudi izbirni protokol k tej konvenciji. Gre za prvo mednarodno pogodbo s področja človekovih pravic v 21. stoletju in poleg Cotmanove se je slovesnega podpisa udeležilo več kot 40 njenih kolegov in kolegic iz različnih držav sveta. Konvencija bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo najmanj 20 držav.

Invalidom večjo vlogo v odločitvah, ki zadevajo njihovo življenje

Konvencija je bila po treh letih pogajanj sprejeta v Generalni skupščini ZN 13. decembra 2006 in daje invalidom večjo vlogo v odločitvah, ki zadevajo njihovo življenje. Izbirni protokol pa jim omogoča, da se pritožijo na odbor strokovnjakov, če na nacionalni ravni ne bodo uspeli uveljaviti svojih pravic. Zgodovinska Konvencija ima 50 členov, ki vzpodbujajo države, da sprejmejo zakone in druge ukrepe za izboljšanje pravic invalidov oziroma za odpravo zakonov in ukrepov, ki pomenijo diskriminacijo okrog 650 milijonov invalidov po vsem svetu.

Cotmanova, ki jo v New Yorku poleg predstavnikov ministrstva spremljata tudi Mateja Tomaj in Štefan Kušar iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, se se je po podpisu konvencije in protokola udeležila tudi dialoga na visoki ravni z naslovom "Od vizije do akcije: Pot do uresničevanja konvencije". Dejala je, da konvencija in protokol predstavljata temelj za vse prihodnje ukrepe na področju pravic invalidov, in opozorila, da določanje standardov ni dovolj, ampak jih je potrebno tudi uresničevati.

Cotmanova: V Sloveniji so zadeve večinoma urejene

Zagotovila je, da se v Sloveniji to dogaja, in izrazila ponos, da 14. člen ustave zagotavlja enake pravice in svoboščine vsem, tudi invalidom. Dejala je tudi, da imajo invalidske organizacije pomembno vlogo pri dejavnostih, ki zadevajo invalide in, da jih vlada podpira ter z njimi sodeluje. Slovenija je sicer od vsega začetka sodelovala pri pripravi konvencije, tako na ravni EU, kot tudi doma in v ZN. Na vprašanje, ali bo zaradi konvencije potrebno prilagajati slovensko zakonodajo, je Cotmanova dejala, da so zadeve pri nas večinoma urejene, in opozorila tudi na ustavo.

Cotmanova tudi z namestnico generalnega sekretarja

Cotmanova se je po podpisu konvencije in protokola srečala z namestnico generalnega sekretarja ZN Asho Rose Migiro. Govorili sta o varstvu invalidov in enakih možnosti, predvsem na področju enakosti spolov, saj je bila Migirova nekoč ministrica za enake možnosti. Poleg tega se je Cotmanova sestala tudi s kolegi iz Avstrije, Nove Zelandije in Švedske.

Slovesnosti ob podpisovanju konvencije so se poleg vladnih predstavnikov udeležili tudi predstavniki več kot 350 invalidskih organizacij iz vsega sveta. Namestnica generalnega sekretarja Migiro je ob tej priložnosti omenila, da danes na svetu živi 650 milijonov invalidov in številka bo večja, saj se to lahko zgodi vsakomur. Pohvalila je prizadevno delo invalidske skupnosti po svetu, ki je omogočila, da je konvencija v treh letih postala resničnost.