Cotmanova za ohranitev nekaterih pravic

Ministrica za delo Marjeta Cotman se je po srečanju s sindikati sestala še z delodajalci. Poudarila je, da vztraja pri ohranitvi delavskih pravic, povezanih z malico in regresom.

Objavljeno
10. januar 2007 20.38
Ministrica Marjeta Cotman je poudarila pomen socialne varnosti za delavca
Ljubljana – Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se je po torkovem srečanju s sindikati danes sestala še z delodajalci. Spregovorili so o noveli zakona o delovnih razmerjih in kot je pojasnila po srečanju, so se dogovorili, da bodo delodajalci pisno predstavili svoja stališča o urejanju vprašanj kot so odmor za malico, dodatek na delovno dobo, regres, nato pa bodo na ministrstvu oblikovali nov predlog zakona. Cotmanova sicer vztraja pri ohranitvi teh delavskih pravic.

Umik urejanja teh vprašanj v zakonu o delovnih razmerjih je sicer še odprt. "Vse je še odprto," je dejala Cotmanova, dodala pa, da vztraja na stališču, da je Slovenija socialna država in da se bodo pravice delavcev, ko gre za malico in regres, ohranile.

"Nismo razumeli, da bo ministrica umaknila predloge iz zakona," je po srečanju z ministrico povedal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije - GIZ Borut Meh. "Razumeli smo, da želi obrniti os pogajanj v smeri, kjer bi bilo možno doseči kompromis med partnerji," je pojasnil in dodal, da je treba oblikovati tak zakon o delovnih razmerjih, ki bo vzpodbujal ustvarjanje novih delovnih mest.

"Ugotavljamo, da zakon o delovnih razmerjih v tem trenutku ni naravnan tako, da bi vzpodbujal nova delovna mesta," je dejal začasni predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Zato pričakujejo, da bo ministrstvo vztrajalo pri gospodarskih reformah.

"Ministrico sem danes eksplicitno povprašal, ali poročanja medijev dejansko pomenijo, da bo z mize umaknila pogajanja o malici kot delu delovnega časa, o minulem delu, kot je zapisan v zakonu o delovnih razmerjih. Dobil sem odgovor da ne in da se bomo lahko o tem še pogajali, da pa ocenjuje, da to ni tisto, kar bi pripomoglo k večji prožnosti trga dela v Sloveniji," je pojasnil Hribar Milič.

Po njegovi oceni so to vprašanja, ki jih bo treba razrešiti, če naj bo slovensko gospodarstvo bolj konkurenčno. "Po našem mnenju je slovenski trg dela prepreden z varnostjo. Ko se primerjamo s tujino, imamo več varnosti kot v povprečju v EU in manj prožnosti," je opozoril Hribar Milič.

Tako še vedno upa, da bodo do maja pripravili nov zakon o delovnih razmerjih, ki bo temeljil na gospodarskih in socialnih reformah, ki so bili pred dobrim letom dni pripravljene na vladi.