Cotmanova za ohranitev socialne varnosti delavca

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je na prvem srečanju s sindikati napovedala prevetritev predloga novele zakona o delovnih razmerjih in ohranitev sociane varnosti delavca.

Objavljeno
09. januar 2007 15.15
Comtanova se je prvič srečala s predstavniki delodajalcev
Ljubljana - Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je na današnjem prvem srečanju s sindikati napovedala prevetritev predloga novele zakona o delovnih razmerjih. Kot je pojasnila v izjavi po srečanju, so bili pojmi socialna varnost in fleksibilnost trga dela doslej pomešani. "Po ustavi je Slovenija socialna država in socialno varnost moramo pri delavcih ohraniti. Zato ne more biti fleksibilnost vezana na malico, regres oziroma na ceno delovne sile," je dejala.

Ministrica si bo zato prizadeva, da tako delodajalci kot delojemalci opredelijo svoje razumevanje teh pojmov. "Fleksibilnost pomeni tudi, da delavec pride hitreje do boljše zaposlitve, s tem da mu ohranimo tudi socialno varnost," je povedala.

Prečiščeni predlog novele zakone o delovnih razmerjih bodo začeli pripravljati po sredinem srečanju z delodajalci, nov krog pogajanj o zakonu pa naj bi po zagotovilih ministrice odprli v začetku februarja. Spremenjeni zakon bi lahko, tako Cotmanova, v vladno proceduro vložili do maja.

Glede novele zakona optimizem na obeh straneh

Ministrica je sicer optimistična, da bodo pri pogajanjih o noveli zakona o delovnih razmerjih dosegli čim večje soglasje. "Imam pozitivna pričakovanja. Sindikati so pripravljeni sodelovati in se naprej pogovarjati z vlado," je poudarila.

Optimistični so tudi sindikati. "Pogovori so potekali v skladu z našimi pričakovanji," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in dodal: "Sporočilo je bilo, da se bosta socialni dialog in socialno partnerstvo krepila."

Razprava je po njegovih besedah pokazala, da je treba pri spreminjanju zakona o delovnih razmerjih v ospredje postaviti povsem druge teme kot v preteklosti. "Zagotovo niso prave teme odprava 30-minutnega odmora za malico, zniževanje odpravnin in lažje odpuščanje," je dejal.

Kot je dejal predsednik Pergama Dušan Rebolj, so se dogovorili, da bodo zakon od delovnih razmerjih gradili s konsenzom. "Ministrica je povedala, da bodo iz zakona umaknjene tiste zadeve, ki so predmet stroškov dela. Vsaj v načelu smo dobili odgovor, da bo to umaknjeno," je pojasnil Rebolj.

Lombar: Drugo poglavje so delodajalci

Kot pomemben so sindikati izpostavili tudi dogovor, da bo ministrstvo v prihodnje pri spremembah zakonodaje pravočasno vključevalo socialne partnerje. To bo prineslo konstruktivno iskanje najboljših rešitev, je dejal Rebolj.

Z današnjim sestankom s Cotmanovo je zadovoljen tudi predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar. "Zadovoljen sem, ker je ministrica zagotovila, da socialna država ostaja. Skrbi pa me drugo poglavje in to so delodajalci," je opozoril. Zadovoljen je tudi z zagotovilom, da bo zakon spremenjen s soglasjem socialnih partnerjev.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Boris Mazalin je poudaril, da je današnji sestanek z ministrico dobra popotnica k spremembi načina delovanja. "Ves čas smo opozarjali, da ni bila opravljena resna analiza stanja na trgu dela, da niso bili opredeljeni razlogi, zaradi katerih bi bilo treba zakon spreminjati, in cilji, ki jih želimo doseči," je pojasnil, opozoril pa, da še vedno ostajajo odprta vsebinska vprašanja.

V sredo se bo ministrica sestala z delodajalci, v petek pa še s študenti.