Črne gradnje pri Ambrusu porušene

Inšpektorat za okolje in prostor je uresničil napovedi in porušil črne gradnje družine Strojan v Dečji vasi pri Ambrusu. Minister Podobnik pa je zagotovil, da ni šlo za politično odločitev, temveč za avtonomno odločitev inšpektorata.

Objavljeno
21. december 2006 22.54
Romsko naselje pri Ambrusu
Ljubljana/Ivančna Gorica - Črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi pri Ambrusu so porušene, so potrdili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor. Inšpektorat je postopek izvršbe odločbe o rušenju zaključil brez težav, ni pa še znano, kje se trenutno nahaja del družine Strojan, ki se je iz postojnskega nastanitvenega centra pred časom vrnil v Ambrus.

Na inšpektoratu so pojasnil, da navedb pravnih zastopnikov Strojanovih ne morejo komentirati, ker so stvar pritožbenega postopka, ter zatrdili, da so Strojanovim določili naknadni rok, do katerega lahko objekte porušijo sami, a tega niso storili.

Ker se je v javnosti postavljalo vprašanje, zakaj je do rušenja prišlo ravno v predbožičnem času, na inšpektoratu pojasnjujejo, da je bil sklep o dovolitvi izvršbe izdan 5. decembra, torej na dan, ko so Strojanovi dobili začasno bivališče v postojnskem nastanitvenem centru. Prej namreč za rušenje nelegalnih objektov ni bilo pogojev, ker je romska družina tam prebivala.

Istega dne je bil Strojanovim določen naknadni sedemdnevni rok, da sami porušijo nelegalne objekte po pravnomočnih odločbah iz leta 1999. Ob kontrolnem inšpekcijskem pregledu pa je bilo ugotovljeno, da zavezanci obveznosti niso izpolnili. Zato so bili obveščeni, da bi inšpekcija izvršbo opravila na današnji dan.

Razlogi, zakaj tudi v naknadnem roku Strojanovi niso sledili inšpekcijskemu ukrepu, nam niso znani, je zapisano na spletni strani inšpektorata. "Navedb odvetnice ne moremo komentirati, ker so stvar pritožbenega postopka, o katerem odloča drugostopenjski upravni organ, in ne inšpektorat," so še zapisali.

Po podatkih inšpektorata je rušenje nelegalnih objektov tudi po zagotovilih policije potekalo brez težav, poleg policije pa so bili pri delu družine Strojan v Ambrusu tudi socialni delavci.

Strojan: Z rušenjem bi lahko počakali do pomladi

Z rušenjem nelegalno zgrajenih objektov v romskem naselju v Dečji vasi pri Ambrusu bi lahko počakali do pomladi namesto, da so šli rušiti pozimi, ko nam sploh še niso zagotovili strehe nad glavo, je v zvezi z današnjim rušenjem nelegalno zgrajenih objektov v tem naselju dejal poglavar družine Mirko Strojan.

Novomeški romski svetnik Zoran Grm pa je potrdil, da nameravajo Elka Strojan in več otrok romske družine Strojan noč preživeti na prostem.

Mirko Strojan je še povedal, da so v sredo prejeli sklep o rušenju, danes ob 6. uri pa so bili delavci na podlagi odločbe inšpektorata za okolje in prostor že "na delu" in začeli rušiti črne gradnje družine Strojan. "Če ne bi šli iz objektov, bi mamo in otroke, kot so jim dejali delavci, ki so rušili, porušili z objekti vred in jih odvrgli na deponijo," je dejal Mirko Strojan in dodal, da z nadomestno lokacijo za njegovo družino ni nič novega.

Po mnenju Mirka Strojana bi lahko premier Janez Janša celo družino Strojan "vzel k sebi", saj bi tako bili najbolje varovani s strani policije in varnostnikov. Sicer pa družina Strojan po Mirkovih besedah ni zadovoljna z Janezom Podobnikom kot novim predsednikom komisije za zaščito romske skupnosti, ker "ne dela tisto, kar bi moral delati". Kot je pojasnil Mirko Strojan, s Podobnikom imajo zelo malo stikov oziroma nič, medtem ko ima za prejšnjega predsednika komisije, ministra za šolstvo in šport, Milana Zvera veliko pohval. "Milan Zver se je trudil, iskal lokacije, vendar mu ni uspelo zaradi barikad krajanov," je poudaril Mirko Strojan.

Medtem je najnovejši razvoj dogodkov komentiral tudi župan Ivančne Gorice Jernej Lampret. "Vse, kar lahko rečem, je, da začasno lokacijo imajo. Mislim, da gre pri takšnem vztrajanju zgolj za trmo," je povedal Lampret.

Na vprašanje, ali je občina Ivančna Gorica pripravljena kakor koli pomagati, v primeru, da bi se nastali položaj zavlekel, Lampret ni našel odgovora. "To je vprašanje, na katerega ne morem in ne znam odgovoriti. Če bi mi znali pomagati, do vsega tega ne bi prišlo," je povedal Lampret.

Inšpektorat RS za okolje in prostor je uresničil napovedi

Izvajalci so nelegalno zgrajene objekte v tem naselju porušili na podlagi odredbe inšpektorata za okolje. Kot je povedal Zoran Grmje v naselju danes bila tudi direktorica grosupeljskega centra za socialno delo Vesna Širok, kjer pa tega niso želeli potrditi.

Kot so povedali na omenjenem centru, je direktorica na terenu ter ni dosegljiva. Grm je poudaril, da bo pred Dečjo vasjo oziroma. blokado policistov vztrajal do konca, dokler ga ne bodo spustili v naselje. Kot je dejal, so iz naselja že odpeljali štirje tovornjaki materiala, kar tudi dokazuje izvršitev rušenja tamkajšnjih objektov.

Iz omenjenega inšpektorata so sporočili, da je izjava za javnost objavljena na njihovi spletni strani, kjer so zapisali le, da se je danes ob 8. uri začela prisilna izvršba nelegalnih gradenj v lasti zavezancev družine Strojan, ker se je iztekel naknadno postavljeni rok za prostovoljno izvršitev inšpekcijskih odločb. Predstavnica inšpektorata za odnosi z javnostmi Helena Lovše je dejala, da ostalih informacij ne dajejo.

Vlada: Legalizacija romskega naselja Strojanovih ni bila možna

Legalizacija romskega naselja Strojanovih ni bila možna, so v odgovoru na današnje odprto pismo poslanca SD Aurelia Jurija predsedniku vlade Janezu Janši zapisali v premierovem kabinetu. Glede današnjega rušenja nelegalno zgrajenih objektov v primeru družine Strojan so v kabinetu predsednika vlade še poudarili, da je urbanistična inšpekcija družini Strojan že v letu 1999 izdala tri odločbe, s katerimi je bilo naloženo, naj odstranijo nelegalno postavljene objekte.

V pismu iz kabineta predsednika vlade so prav tako opozorili, da legalizacija romskega naselja v Ambrusu po veljavnih prostorskih aktih Občine Ivančna Gorica ni mogoča, saj objekti ležijo v varovanem območju vira pitne vode. Vložene so bile številne prijave, ki so se nanašale na domnevno čezmerno onesnaževanje okolja in na ogrožanje vira pitne vode v bližini romskega naselja. Odločbe urbanistične inšpekcije so s sodbo upravnega sodišča postale pravnomočne, za uresničitev, to je odstranitev objektov, pa ni bilo poskrbljeno vse do danes, so dodali.

Policija je onemogočila dostop do Dečje vasi

Policija je danes onemogočila dostop do Dečje vasi, kjer so izvajalci na podlagi izdanega ukrepa Inšpektorata RS za okolje in prostor izvedli rušenje nelegalno zgrajenih romskih objektov.

Mirko Strojan je dejal le, da so Romi, ki zaenkrat še vztrajajo v Postojni "že napol mrtvi", ter da takšnega odnosa države do njihovega problema nastanitve ne bodo več dolgo prenašali. Potrdil pa je, da se nameravajo vrniti v svoje naselje v Dečji vasi, čeprav tam ni več njihovih objektov.

Odvetniki se bodo pritožili

Odvetnica Strojanovih Tatjana Markelj iz odvetniške družbi Markelj - Čebular je dejala, da je skušala vnovič vzpostaviti stik z omenjenim inšpektoratom, kjer pa ni uspela dobiti nobenih novih informacij glede postopka rušenja. Markljeva je še dejala, da so se v odvetniški družbi v imenu Strojanovih na sklep o rušenju pritožili, čeprav pritožba ne zadrži izvršbe. Kot je dejala, v romskem naselju namreč niti en objekt ne ustreza podatkom v odločbi o rušenju. Markljeva je dejala, da so se pritožili na sklep o izvršbi s pojasnilom, da ta sklep ne ustreza stanju v naravi oziroma da objekti, opisani v odločbi za rušenje sploh ne obstajajo. V odvetniški družbi so podali tudi predlog za odlog izvršbe oziroma da se najprej izda izvršba, ki odraža stanje v naravi. Glede na odločbo o rušenju so imeli Strojanovi možnost, da sami porušijo nelegalno zgrajene objekte, Markljeva pa je ob tem poudarila, da te možnosti sploh niso imeli na podlagi dejstva, da se ne smejo vrniti domov.


Podobnik: Rušenje v Ambrusu ni bila politična odločitev

Člani odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so zaključili razpravo o ravnanju pristojnih državnih organov v zvezi z začasno preselitvijo družine Strojan iz Ambrusa. Beseda je nanesla tudi na postopek rušenja, za katerega je minister za okolje in prostor ter predsednik komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janez Podobnik zagotovil, da ni šlo za politično odločitev, temveč za avtonomno odločitev inšpektorata.

Razprava o omenjeni problematiki, ki so jo zahtevali poslanci LDS, je tokrat potekala že tretjič, saj so jo člani odbora zaradi plenarnih zasedanj DZ doslej že dvakrat prekinili. Poslance je najprej zanimalo, kakšne so bistvene spremembe glede položaja romske družine od zadnje seje odbora.

Janez Podobnik je poslancem pojasnil, da družina Strojan ni pristala na začasno bivališče prek zime, temveč želi trajno lokacijo. To stališče onemogoča, da bi čim prej našli dobro rešitev, opozarja Podobnik, zato družini predlaga ponovni razmislek. Glede postopka glede izvršbe odločbe inšpektorata za okolje pa Podobnik pravi, da je postopek potekal v v okviru veljavne procedure in jo vodi pristojni inšpektorat. "To ni odločitev vlade, gre za postopek inšpekcije v okviru veljavnega postopka."

Na vprašanje poslanke LDS Darje Lavtižar Bebler, kam se bo naselil del družine Strojan, ki se je preselil nazaj v Ambrus, je dejal, da je "v tem postopku tudi rešitev, kje bo bivala družina". Poslancu SD Miranu Potrču pa je na eksplicitno vprašanje zagotovil, da je postopek vodila inšpekcija popolnoma suvereno, brez kakršnih koli političnih dogovorov.

Beblerjeva je vprašanje naslovila tudi ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja, ki jo je zanimalo, zakaj niti predstavniki medijev niso imeli dostopa do terena, kjer se je izvajalo rušenje, kar se poslanki zdi zelo kočljivo. Mate je pojasnil, da je policijo za asistenco zaprosila pristojna inšpekcija, policija pa aktivnosti izvaja v skladu z zakonom. Mate se je skliceval na 39. člen zakona o policiji, ki pravi, da lahko policija prepove dostop do določenega območja, če je mogoče pričakovati, do bi tam lahko prišlo do ogrožanja življenja ali osebne varnosti ljudi ali do ogrožanja premoženja večje vrednosti.

Sicer pa so se tudi danes vrstili očitki opozicije o ravnanju pristojnih organov pri preselitvi družine Strojan. Po mnenju Beblerjeve je ta prisilna preselitev izvirni greh in pri tem v LDS vztrajajo. Njen poslanski kolega Pavel Gantar je tudi opozoril, da je bila tedaj storjena velika napaka. Vprašal se je še, zakaj Strojanovim ni bilo omogočeno, da sami porušijo objekt ter zakaj je prišlo do rušitve, še preden je bila najdena nova lokacija. Minister Mate pa je znova poudaril, da vlada ni preselila Strojanovih, temveč jim je le ponudila enega od svojih objektov.

Preostali del razprave je bil namenjen predvsem izmenjavanju očitkov med koalicijsko in opozicijsko stranjo. Predsednika Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je takšen "pingpong" med poslanci razžalostil, saj bi namesto medsebojnega obračunavanja prej pričakoval skupno iskanje rešitev. Opozoril je še, da bi morala določeno odgovornost pri iskanju rešitve prevzeti tudi lokalna skupnosti, ki je vso odgovornost prepustila državi in Strojanovim.

Ker so se člani odbora o omenjeni problematiki pogovarjali že trikrat, obravnavala pa jo je tudi komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, so se poslanci spraševali tudi o smiselnosti današnje razprave. Poslanec NSi Anton Kokalj je denimo opozoril, da odbor ni preiskovalna komisija ter da bi bila edina možnost ustanovitev takšne komisije, če že želijo iskati vzroke za nastalo stanje.

Tudi poslanci LDS so ugotovili, da je nesmiselno predlagati kakršne koli sklepe, zato so svoje predloge umaknili. Želeli so le, da bi vlada do konca januarja odbor seznanila z napredkom pri reševanju problematike romske družine. Takšen predlog je večina članov zavrnila, sprejeli pa so nekaj sklepov, ki so jih predlagale koalicijske poslanske skupine. Z njimi so vlado pozvali, naj nadaljuje z aktivnostmi za reševanje problematike, ter vladi pri tem izrazili podporo.

Rudaš: Upam, da bo končno prevladala razsodnost

Razočaran sem nad današnjimi dogodki v Ambrusu in pričakujem, da bo končno prevladala razsodnost ter da se bo zdaj zares našla primerna rešitev za družino Strojan, je v odzivu na današnje rušenje črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi, dejal predsednik Foruma romskih svetnikov pri Zvezi Romov Slovenije Darko Rudaš. Kot je še dejal, je tam vendarle njihova zemlja, na njej pa so si po svojih zmožnostih postavili bivalne objekte, za kar so imeli pravico.

Rudaš je povedal, da je danes že poskušal vzpostaviti telefonski stik z ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom, saj je rušenje opravilo njegovo ministrstvo, ob tem pa je Podobnik tudi novi predsednik komisije za romska vprašanja. Iz ministrovega kabineta je dobil odgovor, da je Podobnik zaseden v državnem zboru, zdaj pa čaka na njegov poziv.


"Želim dobiti zagotovilo, da se kaj podobnega ne bo zgodilo tudi drugim Romom v Sloveniji, saj vemo, da je od 105 romskih naselij kar tri četrtine nelegalnih. Romi so zato v strahu, da se mehanizacija za rušenje že jutri pojavi v njihovem naselju. Telefon mi bo pregorel, saj me neprestano kličejo romski svetniki iz posameznih delov Slovenije, ki imajo težave zaradi strahu tamkajšnjih ljudi," je še dejal Darko Rudaš.

Na vprašanje, ali se mu zdi, da je do novega predsednika komisije Janeza Podobnika težje priti kot pred tem do prejšnjega Milana Zvera, je Rudaš odgovoril, da Podobnika razume, saj je to funkcijo prevzel šele pred kratkim in v zelo težkem trenutku.
Prepričan je, da mora država končno prepoznati problem Romov in preko dialoga poskušati najti primerno rešitev. "Izogibanje pa pomeni jasen signal, da se k problemu ne želi pristopiti resno," je dejal Rudaš in dodal, da se bo 27. decembra sestal Forum romskih svetnikov, kjer bo beseda zagotovo tekla tudi o trenutnih razmerah.

Hanžek: Rušenje ni pametna poteza

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek meni, da bi morali, preden so se lotili rušenja črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi pri Ambrusu, najti nadomestno lokacijo za družino Strojan. Kot je še povedal, ta objekt zanesljivo ni tako ogrožajoč kot vsi ostali, saj so na tem vodovarstvenem področju še vsaj tri vasi, ki naredijo precej več nesnage kot hiša Strojanovih in če je bila ta lahko tam že 12 let, bi lahko z rušitvijo počakali še do spomladi.

Kot drugo pa Hanžka zanima, ali je to rušenje v načrtu inšpektorata za okolje in prostor. Inšpekcija namreč vsako leto izdela celoletni načrt rušenja in če je bilo to vanj vključeno, je po Hanžkovem mnenju rušenje vsekakor korektno izvedeno, če pa tega v načrtu ni bilo, je to " politična odločitev in neke vrste pritisk".

Kam bo sedaj šel del družine Strojan, Hanžek ne ve. Nihče od Romov se še ni obrnil na njega po pomoč. Pomoči, kot pravi, tudi ne more ponuditi, saj je za to odgovorna država, varuh pa lahko pove samo svoje mnenje o tem. Kot je sklenil, upa, da država ve, kaj bo naredila, vsekakor pa misli, da današnje rušenje ni pametna poteza.

Novoizvoljena varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki bo mandat nastopila 22. februarja prihodnje leto, pa današnjega dogodka ni želela komentirati, saj ne razpolaga z nobenimi podatki, s katerimi bi lahko dala kakršenkoli utemeljen odgovor. Prav tako ne pozna ozadja. Se ji pa zdi, da če obstajajo zakoni, naj veljajo za vse, ne glede na to ali so to Romi ali ne.