Črnogorski heroj na slovenskih tleh?

Predstavniki države se zanimajo za nakup ene od podmornic črnogorske mornarice, ki so nameščene v remontnem centru mornarice v Tivtu.

Objavljeno
24. januar 2007 07.00
Črnogorska vojaška podmornica “Heroj”
Ljubljana – Predstavniki države se zanimajo za nakup ene od podmornic črnogorske mornarice, ki so nameščene v remontnem centru mornarice v Tivtu. Strokovna komisija, v kateri so bili tudi predstavniki ministrstva za obrambo, si je v začetku novembra že ogledala več plovil, ki so na prodaj tudi na zadnjem tajnem razpisu, s katerim želi Črna gora razprodati nekdanje skupno vojaško premoženje. Kupljeno plovilo, ki naj bi stalo od sto do sedemsto tisoč evrov, bi nato prevzeli v pomorskem muzeju Sergeja Mašere. Preuredili bi jo za turistične oglede turistov in razstavili na kopnem ob nekdanjih skladiščih soli v Portorožu ali ob izolski ladjedelnici.

V mornarici Črne Gore so nam povedali, da poteka zaupni javni razpis za prodajo plovil, kjer lahko kupujejo orožje samo države in podjetja, ki se lahko ukvarjajo s prodajo orožja. Več podmornic, ki si jih je ogledala tudi slovenska komisija, je po trditvah predstavnikov remontnega zavoda mornarice še vedno uporabnih kot orožje. Gre predvsem za dve manjši diverzantski podmornici, ki sta konzervirani in v odličnem stanju. Ker bodo namesto remontnega centra kmalu uredili marino, se Črnogorcem menda mudi s prodajo.

Kot smo izvedeli, je več nekdanjih županov obalnih mest izrazilo željo, da bi bila podmornica na ogled prav pri njih.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!