Črtomir Remec izvršni podpredsednik Svetovne zveze inženirskih organizacij

Gre za izpostavljeno funkcijo v svetovno prepoznavni in spoštovani organizaciji za obdobje štirih let.

Objavljeno
09. december 2015 12.34
B. K.
B. K.
Ljubljana − Predsednik Inženirske zbornice Slovenije (IZS) mag. Črtomir Remec je bil v Kyotu na Japonskem izvoljen za izvršnega podpredsednika Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO - World Federation of Engineering Organisations) za obdobje štirih let.

Gre za izpostavljeno funkcijo v svetovno prepoznavni in spoštovani organizaciji, ki združuje več kot 90 nacionalnih in regionalnih inženirskih organizacij ter predstavlja in zastopa več kot 20 milijonov inženirjev iz vsega sveta. 

IZS je postala članica te organizacije leta 2001. Od tedaj je Remec vpet v aktivnosti WFEO kot redni udeleženec letnih generalnih skupščin, konferenc, forumov in kongresov v letih od 2004 do 2012 tudi kot nacionalni delegat izvršnega sveta WFEO ter kot član komiteja za inženirstvo in okolje, ki deluje v okviru WFEO.

V skrbi za inženirstvo in okolje je pred tremi leti na njegovo pobudo in pod njegovo taktirko v Ljubljani potekal Svetovni inženirski forum (WEF 2012) z naslovom »Trajnostna gradnja za ljudi«. Organizator foruma, ki se ga je udeležilo več kot 500 ljudi iz več kot 60 držav sveta s petih celin, je bila Inženirska zbornica Slovenije.

Pri tokratni izvolitvi je bilo Remcu v pomoč poznavanje tako slovenskega kot tudi evropskega okolja ter vloge inženirja v njih, saj je kot predsednik Inženirske zbornice Slovenije in kot predsednik Evropskega sveta inženirskih zbornic (ECEC - European Council of Engineers Chambers) vpet v aktivnosti in srečanja tako na strokovni kot na politični ravni. Obe funkciji bo opravljal nepoklicno.

Remec sicer od maja letos zaseda položaj direktorja Stanovanjskega sklada RS.