Cukjati: Cvikl ni več član komisije

Finalne seje komisije Milan M. Cvikl ni mogel speljati. Podpredsednik komisije Robi Hrovat je namreč sejo preklical, odpovedal pa je tudi sestanek s finskimi preiskovalci. Videoprispevek.

Objavljeno
01. julij 2008 16.17
Cviklova komisija oklepniki 8x8
Ma.K./Ta.S./STA
Ma.K./Ta.S./STA

Ljubljana - Poslanec SD Milan M. Cvikl pravno formalno ni več član komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, je danes povedal predsednik državnega zbora France Cukjati. Kot je pojasnil, so trije člani komisije, ko so predložili zahtevo, da se Cvikl obravnava kot zaslišanec oziroma kot priča, ravnali zakonito.


Predsednik državnega zbora je o današnjem sestanku s poslancem SD Milanom M. Cviklom povedal, da Cvikl dobro pozna 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi. Od trenutka, ko so člani komisije Robert Hrovat (SDS), Zmago Jelinčič (SNS) in Josip Bajc (SLS) predložili zahtevo o Cviklovem pričanju, ta po Cukjatijevem mnenju ne more več sodelovati v komisiji.

 

Kot je povedal Cukjati, je - da bi stvar čim hitreje stekla naprej - zadevo predal mandatno volilni komisiji, ki bo predvidoma zasedala že ta teden in ki bo tovrstno ureditev potem predlagala državnemu zboru.


Na vprašanje, ali bo glede na vse te zaplete komisija vendarle končala svoje delo, je predsednik državnega zbora odvrnil, da ima občutek, da komisija do redne julijske seje ne bi uspela pripraviti poročila tudi, če bi Cvikl sam odstopil s tega mesta in tako "sprostil delo komisije".

 

Hrovat: Cvikl se norčuje iz poslovnika in zakona o parlamentarni preiskavi

 

Podpredsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, Robert Hrovat (SDS) je pojasnil, da se Milan M. Cvikl (SD), z današnjim sklicem komisije, "norčuje iz poslovnika in zakona o parlamentarni preiskovalni komisiji". "Želim si, da opozicija čim prej imenuje novega predsednika komisije in da nadaljujemo z delom," je še poudaril Hrovat.

"Cvikl se s ponovnim sklicem seje, ki sem jo že odpovedal prejšnji teden, očitno želi norčevati iz mene, poslovnika in zakona o parlamentarni preiskovalni komisiji," je prepričan Hrovat. Z zahtevo treh poslancev za zaslišanje Cvikla so bili izpolnjeni vsi poslovniški pogoji, da pride do imenovanje novega predsednika, je opozoril podpredsednik komisije.

"To je postopek, ki se ga nisem sam izmislil, ampak je to posledica poslovniškega avtomatizma, kot ga je enkrat že poimenoval Cvikl," je pojasnil Hrovat. Dodal je, da Cvikl, kljub razlagam strokovnih služb DZ, "vztraja pri svojem in sploh ne želi spoštovati pravil igre, ki jih je s svojim načinom vodenja prav sam postavil".

 

Cvikl: Utišati hočejo resnico

 

Parlamentarna komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, se danes ni sestala na nujni seji, saj je bila ta odpovedana. Predsednik komisije Milan M. Cvikl se je kljub temu sestal s članoma Cveto Zalokar Oražem in Rudolfom Mogetom, a sejo zaradi nesklepčnosti prekinil. Kot je dejal, je bil odpovedan tudi predvideni sestanek s finskimi preiskovalci.

 

Po Cviklovem mnenju skušajo poslanci vladajoče koalicije preprečiti zaključek dela preiskovalne komisije. Danes so po njegovih besedah namreč želeli obravnavati in za zadnjo sejo državnega zbora posredovati delno poročilo komisije. "Aktualna oblast dela vse, da bi se utišala resnica o eni največjih afer, resnica o njeni lastni vpletenosti, o sumih korupcije in podkupovanja," je prepričan Cvikl.

 

Kot je dejal, bi aktualna oblast - predsednik državnega zbora in predsednik vlade - morala dovoliti, da se delo "edine opozicijske preiskovalne komisije v tem mandat lahko konča". In to je bilo danes preprečeno, je povedal Cvikl.

 

Kot je dejal, bi aktualna oblast - predsednik državnega zbora in predsednik vlade - morala dovoliti, da se delo "edine opozicijske preiskovalne komisije v tem mandat lahko konča". In to je bilo danes preprečeno, je povedal Cvikl.

 

Predsednik komisije, kar za koalicijske člane komisije in Zmaga Jelinčiča Cvikl sicer ni, meni, da je podpredsednik komisije Robert Hrovat, s tem ko je odpovedal sejo komisije in sestanek s finskimi preiskovalnimi organi, deloval nepooblaščeno in nezakonito ter očitno po navodilu nadrejenih.

 

Delno poročilo komisije je po besedah Cvikla pripravljeno in je bilo včeraj posredovano članom komisije. Kot je poudaril, je za to koalicijo neugodno, zato "se dela vse, da bi se od tega poročila ne bi prišlo", kar je za Cvikla nesprejemljivo. Zakaj tega ne želijo, pa je po njegovih besedah razvidno iz vsebine poročila.

 

Kot je pojasnil, je v določenih delih poročilo še interno. Povedal pa je, da je državnemu zboru želel predlagati nekaj sklepov, med njimi tega, da se spremeni zakon o reviziji postopkov javnega naročanja.

 

Poleg tega pa poročilo na podlagi zbrane dokumentacije tudi ugotavlja, da "ne moramo odpraviti suma, da je bil posel v zvezi z nabavo vozil 8x8 politično dogovorjen, voden netransparentno in je po svoji naravi negospodaren", je še dejal.

 

Prav tako je po njegovih besedah nesprejemljivo, da predsednik državnega zbora na današnjem sestanku njemu kot predsedniku "ni zagotovil zakonitosti izvajanja preiskovalne komisije".

 

Zalokar Oražem: Finske preiskovalce želijo osamiti

 

Članica komisije Cvetka Zalokar Oražem (Zares) pa je izpostavila, da je bilo napovedano tudi srečanje s finskimi preiskovalci. Ker je bilo danes po njenih besedah vnovič preklicano, Zalokar Oražmova meni, da gre za nenavadno ravnanje aktualne oblasti, "morda celo lahko govorimo o neki obliki mednarodnega škandala".

 

Po njenem prepričanju gre za to, da se želi finske preiskovalce na nek način osamiti, da bi bilo njihovo delo skoncentrirano le na delo tožilstva in na delo kriminalističnih služb. "Te pa po naše delujejo izrazito politično in v funkciji politike," je povedala.

 

Kot je še dodala, je komisija v svojih ugotovitvah očitno prišla predaleč. "Zadnje tedne lahko spremljamo manevre od anonimk, obglavljanja predsednika komisije, in vse do nemožnosti, da pripravimo končno ali vsaj vmesno poročilo," je še povedala.

 

Ob tem je napovedala tudi morebiten sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali nakup oklepnikov 8x8. Pri tem bi po besedah poslanke uporabili gradivo, ki so ga pripravili za vmesno poročilo.

 

Sicer pa je tudi dejala, da odgovora na vprašanje, ki ga je predsedniku državnega zbora poslala v petek, še ni dobila. Zbranim novinarjem pa je pokazala tudi Hrovatov dopis o preklicu današnje seje komisije.

 

Moge: Ni parlamentarne higiene

 

Po mnenju člana komisije Rudolfa Mogeta (LDS) v DZ ni parlamentarne higiene. Poleg treh koalicijskih preiskovalnih komisij je ena opozicijska, pa še tej se z vsem sredstvi skuša onemogočiti delo, je prepričan poslanec LDS. Po njegovih besedah sredstva, ki jih izbirajo koalicijski člani komisije, kažejo na to, da "mora biti tu nekaj hudo narobe".

 

Moge je omenil knjigo z naslovom Kaj nam pa morete, v kateri je po njegovih besedah na več sto straneh opisana trgovina z orožjem med letoma 1991 in 1993. V njej pa je tudi spisek ljudi, ki so pri tem sodelovali, med njimi nekateri sedanji vladajoči funkcionarji, je povedal Moge.

 

Podobno kot s prejšnjimi preiskovalnimi komisijami, ki so preiskovale te dogodke, se je po Mogetovem prepričanju zgodilo tudi s Cviklovo. Glede na vse, kar je v tej knjigi zapisano in glede ta to, kar se dogaja s preiskovalnimi komisijami, pa se na to nihče ne odziva, bi po njegovem mnenju kje v tujini funkcionarji takoj izgubili svoja mesta.

 

Poudaril je, da "ne more odpraviti suma o povezanosti med sedanjimi in nekdanjimi akterji in nosilci javnih funkcij iz obdobja od leta 1991 do 1993". Dokler sum, da je šlo v trgovini z orožjem za nezakonita dejanja, ne bo odpravljen, se bo po Mogetovih besedah vedno porajal dvom, da je kriminal v Sloveniji povezan s politiko.

 

Peče: Gre za odkrit boj zoper ugotavljanje nepravilnosti in morebitne korupcije v t.i. poslu stoletja

 

V poslanski skupini Lipa so prepričani, da gre pri delovanju parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, za odkrit boj zoper ugotavljanje nepravilnosti in morebitne korupcije v t.i. poslu stoletja, s katerim se želijo predstavniki koalicije s "padalci" oprati in speljati sled drugam, so sporočili iz PS Lipa.

 

Zagrizen koalicijski boj proti delovanju omenjene komisije, ki jo je podkrepil "ekspert" za orožje opozicijske SNS, je epilog dobila z današnjo odpovedjo nujne seje in posredno z odpovedjo predvidenega sestanka s finskimi preiskovalci, v imenu PS Lipa navaja Sašo Peče in se sprašuje, zakaj bi sicer preprečevali zaključek dela preiskovalne komisije.

 

Sistemska tehnika: Jelinčič odvrača pozornost javnosti od utemeljenega suma korupcije

 

Zmago Jelinčič ne bi smel zlorabljati dobrega imena družbe Sistemska tehnika za odvračanje pozornosti od odkrivanja koruptivnih dejanj in kršitev postopka ob izboru ponudnika in proizvajalca osemkolesnikov, so v javnem pismu zapisali zaposleni v družbi Sistemska tehnika in Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI).

 

Po njihovih navedbah si Jelinčič v zadnjem času "zelo prizadeva očrniti našo družbo Sistemska tehnika, očita nam stvari, za katere smo prepričani, da ne držijo in pri tem uporablja ustaljeni način svojega delovanja, ko polresnice in neresnice predstavlja kot njegovo resnico, ki jo je sposoben 'prodajati' tako temeljito, da ji na koncu verjame tudi sam".