Cukjati ne more usmerjati Erjavca

Predsednik državnega zbora je ministru za obrambo odgovoril, da nima nikakršnih pooblastil za dajanje usmeritev ministru ali vladi glede pravice vpogleda v dokumentacijo nakupa oklepnikov.

Objavljeno
23. januar 2007 18.51
France Cukjati
Ljubljana - Predsednik državnega zbora (DZ) France Cukjati je odgovoril ministru za obrambo Karlu Erjavcu glede pravice vpogleda odbora DZ za obrambo v dokumentacijo v zvezi z nakupom oklepnikov. Zapisal je, da nima nikakršnih pooblastil za dajanje usmeritev ministru ali vladi, ali bi bilo posredovanje podatkov oziroma seznanitev poslancev s podatki v konkretnem primeru v nasprotju z zakonom, so sporočili iz kabineta predsednika DZ.

V svojem odgovoru pa je Cukjati še dodal, da tretji odstavek 45. člena poslovnika DZ določa, da je vlada dolžna dati zahtevane podatke, razen če bi bilo to v nasprotju z zakonom.

Anderlič: Minister daje precej kontradiktorne izjave

V sredo bodo člani odbora DZ za obrambo obiskali ministrstvo za obrambo, kjer si bodo ogledali dokumentacijo v zvezi z nakupom kolesnih oklepnih vozil 8x8, so potrdili na ministrstvu. Kot je povedal predsednik odbora Anton Anderlič (LDS), še ne ve, če bodo imeli vpogled v celotno dokumentacijo, saj minister daje precej kontradiktorne izjave. " Enkrat pravi, da bo na ogled vse, drugič, da bomo videli samo tisto, kar ni poslovna skrivnost, kar je pa v nasprotju z zakonodajo in vlogo parlamenta," je dejal Anderlič.

Dejstvo, da je minister ves čas trdil, da cena oklepnikov ne bo znašala več kot 262,89 milijona evrov, po novih podatkih pa bo končni znesek več kot 270 milijonov evrov, je po Anderličevem mnenju nezaslišano. Minister je ves čas trdil, da je v dokumentih opredeljeno, koliko oklepnikov naj bi nabavili in za kakšno ceno, zato je sedaj nerazumljivo, da govorijo o kakršnihkoli odstopanjih. Sploh pa, da naj bi ta cena vključevala le vozila z osnovno konfiguracijo, meni Anderlič, hkrati pa dodaja, da če se "bo vse to potrdilo, potem bo zagotovo potrebno ministra povprašati po odgovornosti".

Erjavec je zagotovil, da je v zvezi z nakupom oklepnikov držal obljubo

Kot je znano, je Erjavec 18. januarja po seji odbora DZ za obrambo zagotovil, da je v zvezi z nakupom oklepnikov držal obljubo, hkrati pa je kot netočne zavrnil tudi očitke, da naj bi bilo nabavljenih 25 vozil s samo osnovno konfiguracijo in da jih bo potrebno še dodatno opremiti. "Kupili smo 135 vozil za 61,9 milijarde tolarjev in sicer z vso konfiguracijo, se pravi z oborožitvenimi sistemi in tudi omenjenih 25 vozil ima osnovno konfiguracijo," je dejal Erjavec.

Sicer je minister zavrnil tudi špekulacije, da naj bi uvrstitev določenih podatkov med poslovno skrivnost nakupa zahtevalo tudi ministrstvo za obrambo. " Patria in Rotis sta zahtevala, da zavarujemo podatke, ki jih sami štejejo kot poslovno skrivnost. Naj povem, da so v začetku zahtevali, da bi bila poslovna skrivnost pogodba v celoti, s čemer se jaz nisem strinjal ... to imamo tudi dokumentirano in lahko dokažemo," je še dejal Erjavec.