Cvikl poziva Kacina k odstopu

Milan M. Cvikl meni, da bi moral predsednik liberalnih demokratov še pred januarskim kongresom razmisliti o odstopu. Tako bi omogočil izbor najboljše ekipe za vodenje največje opozicijske stranke.

Objavljeno
21. december 2006 22.49
Milan M. Cvikl, Pavel Gantar in Boštjan Heinz na seji mestne LDS
Ljubljana - Glede na različne pobude v LDS in padajoč trend v javnomnenjskih raziskavah bi moral predsednik LDS Jelko Kacin še pred januarskim kongresom razmisliti o odstopu, je v izjavi novinarjem pred današnjim zborom članov ljubljanske LDS dejal poslanec in kandidat za predsednika ljubljanske LDS Milan M. Cvikl. Član sveta ljubljanske LDS in predsednik Liberalne akademije (LA) Darko Štrajn pa je povedal, da bo LA predlagala skupen sestanek predstavnikov različnih struj o prihodnosti stranke, ki bi bil še pred kongresom.

Po Cviklovih besedah bi Kacin z odstopom še pred kongresom omogočil izbor najboljše ekipe za vodenje največje opozicijske stranke. Cvikl je dejal, da tudi rezultati lokalnih volitev kažejo na to, da ljudje ne verjamejo več v LDS kot dovolj kompetentno stranko. Če bodo delegati na kongresu 27. januarja izbrali kompetentne ljudi, ki so že znali voditi državo in stranko, Cvikl verjame, da LDS ima prihodnost.

Poslanec LDS pozdravlja pobudo LA, ker se bodo tako lahko pogovorili o prihodnosti stranke, ki je v krizi, o združevanju moči in o tem, da se morajo "nehati izključevati". Po njegovem mnenju bi morali na takšnem sestanku oblikovati glavne elemente programa LDS in na podlagi tega "oblikovati najboljšo ekipo".

Štrajn: S pobudo želimo prispevati h konsolidaciji stranke

Štrajn je dejal, da želi LA kot "relativno nevtralno združenje politično zainteresiranih intelektualcev" s pobudo prispevati h konsolidaciji stranke. Meni, da bi se morale različne struje v stranki pogovoriti o prihodnosti LDS in da je vredno stranko ohraniti. Po njegovem mnenju bi bila optimalna rešitev dogovor o enem kandidatu za predsednika, tako da bi bil "kongres že bolj zazrt v prihodnost".

LDS je dobra blagovna znamka, ima infrastrukturo, novo stranko je težko ustanoviti. V tem primeru je tudi težje pripraviti "neko primerno opozicijsko alternativo" za naslednje parlamentarne volitve, je Štrajn odgovoril na vprašanje o možnostih za ustanovitev nove stranke. Po njegovem mnenju so sicer vse možnosti odprte. "Če bi se izkazalo, da LDS v tej obliki ne bi preživela, bi se na njeno mesto usedlo nekaj drugega oziroma zraslo nekaj novega," je dodal.

V javnosti se sicer omenjata dve prevladujoči struji - Kacinova ter Rop-Gantarjeva, Štrajn pa je dejal, da za LA ni ključno vprašanje, ali bo Kacin pred kongresom odstopil. Nasprotniki v stranki se morajo predvsem izjasniti glede "forme, v katero bi bili vsi skupaj pripravljeni vstopiti".

Novi predsednik ljubljanske LDS prepričljivo Hainz

Generalni sekretar državnega sveta Primož Hainz je bil na današnji seji zbora članov ljubljanske LDS izvoljen za novega predsednika stranke v glavnem mestu. Dobil je 102 glasova, 48 glasov pa je prejel poslanec in dosedanji podpredsednik mestne LDS Milan M. Cvikl, ki kljub pričakovanju nekaterih članov zbora ni odstopil v korist njegovega poslanskega kolega Pavla Gantarja.

Na dve podpredsedniški mesti sta bila bila izvoljena sekretarka mestnega odbora Stanka Ferenčak Marin in mestni svetnik Slavko Ziherl.

Gantar, ki je na današnji seji odstopil od predsedniške kandidature, naj bi imel proti Hainzu več možnosti kot Cvikl, katerega slab rezultat je po mnenju nekaterih članov zbora prav posledica dejstva, da ni odstopil v korist nekdanjega ministra za okolje.

Z mesta podpredsednice mestne LDS odstopila generalna sekretarka stranke Meta Vesel Valentinčič

Kot rečeno je današnja seja je potekala tudi v znamenju razprav o poglabljanju krize stranke na državni ravni in odstopov še nekaterih funkcionarjev in kandidatov za vodenje mestne LDS. Tako je z mesta podpredsednice mestne LDS odstopila generalna sekretarka stranke Meta Vesel Valentinčič in tako omogočila volitve za še eno podpredsedniško mesto.

Kot kandidata za podpredsednika sta odstopila poslanka Majda Širca in član sveta mestne LDS Milan Simčič, kot kandidat za predsednika pa Miha Koprivšek, ki s funkcije podpredsednika ni odstopil in je tako obdržal eno od treh podpredsedniški mest.

Volitve novega vodstva so potekale, ker sta po porazu na lokalnih volitvah odstopila predsednik Slavko Slak in podpredsednik Cvikl. V stari sestavi pa ostaja svet ljubljanske LDS, ker so mu člani zbora danes izglasovali zaupnico.

Današnje volitve so tudi odsev boja za prevlado v stranki na državni ravni

Volitve novega vodstva mestne LDS so tudi odsev boja za prevlado v stranki na državni ravni, saj denimo Hainz ne podpira Cviklovega predloga, da naj Kacin odstopi. V izjavi novinarjem je dejal, da je predsednik že napovedal, da bo na kongresu zahteval glasovanje o zaupnici. Dodal je, da bo Kacina na tem glasovanju podprl.