Cvikl prepričan v upravičenost komisije

Obrambni minister Karl Erjavec je poziv direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, naj odstopi z mesta obrambnega ministra, označil kot neresen. Prav tako ne namerava upoštevati poziva, naj razdre pogodbo za nakup vozil 8X8.

Objavljeno
07. avgust 2008 18.50
Milan M. Cvikl
Ma.K./STA
Ma.K./STA

Ljubljana - Obrambni minister Karl Erjavec je poziv direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, naj odstopi z mesta obrambnega ministra, označil kot neresen. Prav tako ne namerava upoštevati poziva, naj razdre pogodbo za nakup vozil 8X8. "Bolje bi bilo, da bi Švajger razmišljal, kako bodo zaposleni dobili plače in kako se bo podjetje razvijalo," je dejal.

 

Erjavec ocenjuje, da poziv k odstopu mesec dni pred volitvami "ni resna zadeva". Ob tem se je vprašal, kjer so bili vsi, ki ga pozivajo k odstopu, takrat, ko je podpisal sklep o izbiri najboljšega ponudnika. Minister, kot je dejal, tudi razume Švajgerjevo stisko, "ki je pripravil tako slabo ponudbo, da ponudba Sistemske tehnike ni uspela. Ne razumem pa, da po treh letih še vedno razmišlja o tem, kaj jaz počnem in kaj bi moral početi. Bolje bi bilo, da bi on razmišljal, kaj naj počne s podjetjem, ki ga vodi," je dejal Erjavec.

 

Obrambni minister je v izjavi za novinarje ponovil, da je bil nakup oklepnikov 8X8 najbolj transparenten nakup v zgodovini obrambnega sistema doslej. Po njegovem namreč noben dosedanji postopek ni ugotovil, da bi bilo z njim kar koli narobe. "Tudi preiskava na Finskem ni povezana z ministrstvom za obrambo. Očitno gre za povsem drugo zadevo," je dejal in še enkrat poudaril, da ministrstvo nima pogodbe z nobenim od akterjev, ki se pojavljajo v preiskavi.

 

Na s tem povezano novinarsko vprašanje, kako komentira nekatere dokumente, ki naj bi kazali, da so v zvezi oklepniki vseeno potekale določene bančne transakcije, je minister odgovoril, da nihče na ministrstvu ni dobil nobene provizije. "Vsaj iz teh papirjev in transakcij to ni razvidno. Koliko sem seznanjen, naj bi potekale neke transakcije med bivšim uslužbencem podjetja Steyr, od katerega je Sistemska tehnika dobil licenco za pandurja, in Walterjem Wolfom, vendar to nima nobene povezave," je dejal in dodal, da je tudi direktor Patrie Jorma Wiitakorpi potrdil, da z Wolfom nimajo nobene pogodbe.

 

V zvezi s preiskavo se zdi Erjavcu posebej zanimivo, da se do današnjega dne nobeden od Finskih pa tudi domačih preiskovalcev ni obrnil na njega. "Jaz sem namreč tisti, ki je podpisal to pogodbo in če bi kdo bil lahko osumljen, da je dobil kakršno koli korist za podpis takšne pogodbe, bi bil lahko to samo minister za obrambo," je dejal in dodal, da bi v primeru, da bi se izkazalo, da je prišlo do izbire Patrie zato, ker je nekdo dobil podkupnino, uveljavil protikorupcijsko klavzulo.

 

Na vprašanje direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja, ki je ministra v današnjem javnem pismu povprašal, ali drži, da nekateri uslužbenci ministrstva za obrambo po podpisu pogodbe s Patrio napredovali, pa je Erjavec odgovoril, da o tem ne ve ničesar: "Očitno se res globoko ukvarjajo z našimi kadrovskimi zadevami. Priporočil bi jim, da bi raje pogledali kakšne kadre imajo oni, da bodo drugič, ko bodo oddali kakšno ponudbo, ta konkurenčna, ne pa ponudbe, ki je povsem pogorela."

 

Predsednik DeSUS je danes komentiral tudi odstop predsednika občinskega odbora DeSUS v Kamniku Toneta Rajsarja. Ta je odstopil, ker je stranka v Kamniku namesto njega na kandidatno listo uvrstila Toneta Smolnikarja. Erjavec je povedal, da so imeli v stranki dogovor, da bodo povsod tam, kjer bodo imeli več kandidatov, opravili javnomnenjsko raziskavo. To so opravili tudi v tem primeru in ta je pokazala, da Smolnikar uživa 22-odstotno zaupanje med volivci, Rajsar pa samo šestodstotno.

 

Cvikl: Imeli smo prav, ko smo ustanovili preiskovalno komisijo

 

 

Poslanec SD Milan M. Cvikl je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da so njihova poslanska skupina in poslanske skupine drugih opozicijskih strank imele prav, ko so zahtevale ustanovitev preiskovalne komisije. Pri tem se sklicuje na zadnje dogodke v zvezi s poslom nakupa patrij oziroma ukrepe finskih preiskovalnih organov.

 

Cvikl je dejal, da so v preiskovalni komisiji želeli priti do dna vprašanju, zakaj je morala biti podpisana pogodba, "ki je oškodovala slovenske davkoplačevalce" in zakaj je bila podpisana z več posredniki. Koalicija je s tem, ko je zaustavila delo komisije, ravnala v nasprotju z ustavno pravico opozicije, je povedal Cvikl.

 

Poslanec sicer ni komentiral navedb današnje izdaje časnika Delo, ki sklicujoč se na svoje vire piše, naj avstrijski preiskovalci ne bi preiskovali le spornih transakcij, povezanih z nakupom patrij, pač pa tudi tiste, ki so povezane z nakupi vojaške opreme v prejšnjih mandatih. Dejal je, da navedb ne more komentirati, ker jih ne pozna.

 

Koalicija je po njegovo zaustavila delo preiskovalne komisije ravno v času, ko bi se lahko njeni člani srečali s finskimi preiskovalnimi organi in ko bi lahko zaslišali še preostale priče. Kot meni poslanec, bi te morale pojasniti, kakšna je bila njihova vloga v tej aferi in zakaj se vzorec obnašanja iz obdobja 1991-1993 ponavlja.

 

Cvikl je tudi dejal, da se preiskava na Finskem nedvomno širi, medtem ko se "v Sloveniji ne dogaja skoraj nič". Kot je prepričan, je le veliko sprenevedanja, čeprav je po njegovih besedah jasno, da od februarja 2007 obstajajo zahteve po preiskavi sumljive transakcije v zvezi s svetovalnimi storitvami pri poslu oklepnih kolesnih vozil v Sloveniji.

 

"Že leto in pol zgodba nakupa oklepnikov ni limonada, temveč gre za prikrivanje dejstev, gre za politično ustavljanje dela preiskovalnih organov, tako organov pregona kot tudi dela preiskovalne komisije," trdi poslanec.

 

Ministrstvo za notranje zadeve in organe pregona Cvikl zato javno sprašuje, "zakaj ne delajo nič" oziroma ali so uvedli kakršen koli predkazenski postopek. Enako sprašuje tudi ministra za obrambo Karla Erjavca.

 

Cvikl je na vprašanje, ali ima dokument o zahtevah za preiskavo sumljive transakcij, odvrnil, da ga ima in da je bil posredovan tudi slovenski policiji. Na vprašanje, ali ima dokument pri sebi, pa je odgovoril, da takšnih dokumentov "ne nosi naokrog".

 

Kolikor mu je znano, dokument vsebuje podatke o tem, da je bila narejena transakcija med osebama, proti katerima je danes uvedena kazenska ovadba in da ta ena od teh oseb potem skušala to posredovati naprej na nekatere račune.

 

Poslanec SD meni, da so za Finsko zapleti v zvezi z nakupom oklepnikov patria velika stvar. "To je zelo resen problem za Patrio in tudi za finsko državo," trdi Cvikl. Kot je prepričan, finsko politiko zelo zanima, zakaj v Sloveniji temu ne moremo priti do dna. Po njegovih besedah naslednji teden v Slovenijo prihajajo finski novinarji, ki jih, kot trdi poslanec, zanima tudi, zakaj je bila zaustavljena preiskovalna komisija.

 

Na vprašanje, koliko uslug ali denarja je ali bo prejel oziroma mu je bilo obljubljeno s strani Zdenka Pavčka, pa je Cvikl odvrnil, da "0,0 evra".