Cvikl trdi, da je upravičeno izbral Guliča

Po mnenju Milan M. Cvikla je bilo po notranji reviziji na uradu za verske skupnosti nemogoče ponovno imenovanje Draga Čeparja za direktorja urada. Ugotovljene nepravilnosti so se namreč ponavljale.

Objavljeno
23. september 2009 18.12
Tanja Starič
Tanja Starič

Ljubljana - Vprašanje, ali bo imenovanje Aleša Guliča na čelo urada za verske skupnosti Milana Cvikla stalo položaja generalnega sekretarja vlade, ostaja odprto tudi po včerajšnjem sestanku Pahorja in Cvikla. Po njem je generalni sekretar umaknil oznako zaupnosti z revizijskega poročila, zaradi katerega - kot je povedal Cvikl - Drago Čepar sploh ni prišel v ožji izbor kandidatov. »Izbiral sem med Alešem Guličem in Mojco Kucler Dolinar. Verjamem, da bi bilo manj hude krvi, če bi izbral Dolinarjevo. Vendar sem se odločil za Guliča, ker je bil po mnenju natečajne komisije najprimernejši kandidat,« je novinarjem povedal Cvikl.

 

Generalni sekretar Milan M. Cvikl je zatrdil, da ni zavajal predsednika vlade niti javnosti. Revizijsko poročilo ni vplivalo na to, da je bil izbran Gulič, je pa bilo odločilno, da dosedanjega direktorja Draga Čeparja, ki ga podpirajo največje cerkve in Borut Pahor, ni prišel v ožji izbor kandidatov. Ostrih izjav predsednika vlade Boruta Pahorja po vrnitvi iz Vatikana, ko je premier celo zagrozil, da bo Cvikl, če ga je zavedel, za to odgovarjal, generalni sekretar vlade ni komentiral. »Mislim, da je šlo za nesporazum, ki ga je bilo treba pojasniti,« je dejal in zatrdil, da ga Pahor v njunem pogovoru na štiri oči ni pozval k odstopu. Cvikl ni jasno odgovoril na vprašanje, ali pričakuje, da bo predsednik vlade v prihodnjih dneh predlagal njegovo zamenjavo, je pa povedal, da bo »svoje delo opravljal, dokler ga vlada ne bo razrešila«.

 

Poslanci podpirajo Guliča

Borut Pahor se je včeraj srečal tudi z Alešem Guličem, vendar je bil njun sestanek uradno posvečen srečanju vlade s predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji prihodnji teden. Čeprav je Pahor pred dnevi povedal, da so ga tri največje Cerkve pozvale, naj obdrži Draga Čeparja na mestu direktorja urada, in čeprav RKC z imenovanjem Guliča ni zadovoljna - kar je Pahor slišal tudi na obisku v Vatikanu -, pravnoformalno ni možnosti, da bi Guliča odstavili. Novi direktor urada je že povedal, da sam ne namerava odstopiti.

 

Medtem pa je v vrstah poslancev koalicijskih strank slišati negodovanje, ker je Pahor podvomil o imenovanju Guliča, zlasti, ker je to storil po obisku v Vatikanu. Predsednica LDS Katarina Kresal je na spletu zapisala, da se je očitno v vrsto tistih, ki bi radi kadrovali, postavila tudi Cerkev. »Očitno predsednik vlade ne stoji več za odločitvijo vlade,« pa je menila Cveta Zalokar Oražem (Zares) in dodala: »Če gre samo za iskanje načinov, da bi Aleša Guliča s tega položaja odstranili, potem mislim, da premier ravna narobe.«

 

Breda Pečan (SD) pa pravi, da sama, če bi bila predsednica vlade, sploh ne bi šla v Vatikan. »Mislim, da je ravnanje uradnega Vatikana pod vsako kritiko. Slovenija se ne vmešava v to, koga bo papež imenoval za najožjega sodelavca za odnose z drugimi državami. Tako tudi Vatikan ne more govoriti Sloveniji, kdo bo naš predstavnik za odnose z verskimi skupnostmi,« je dejala Pečanova. Poslanci vseh treh strank so prepričani, da bo Aleš Gulič dobro opravljal svoje delo.